Avala- ärikvartal, kus tehnoloogia mõtleb sinu eest

Kaamos
Copy
Foto: Avala

Avala on Tallinna kesklinnas Veerenni asusumis valmiv moodne ärikvartal, mis paistab silma mitmete tehnoloogiliste ja keskonnasõbralike lahendustega. Avalasse koliv ettevõte võidab madalamatest kõrvalkuludest ja töötajate igapäeva lihtsustavad mitmed tehnoloogiad. Küsime Kaamos Kinnisvara arenduste projektijuhi Arto Lepiku käest, mille poolest Avala eristub teistest Tallinna büroohoonetest.

Avala kvartali üks tunnuslause on „Tehnoloogia tõhususe teenistuses“. Milliseid tehnoloogilisi uuendusi on Avalas kasutatud?

Avalast loome kvartali, kus tehnoloogia on kasutajale oluliselt abiks, kuid teeb seda pigem ise märkamatuks jäädes. Näiteks on parkimismajas kasutusel kasutajale märkamatuks jääv  kohaloendussüsteem ning hoonesse saab siseneda kaugloetavate  „käed vabad“  läbipääsukaartidega. Lisaks sellele on hoones ka eeltellitud liftid – kui inimene siseneb liftide alasse siis on talle juba lift ette tellitud.

Kuidas lihtsustavad need lahendused kontoritöötaja igapäevaelu?

Hoones töötavate inimeste jaoks loome keskkonna, kus hommikul tööle sõites tunneb parkimismaja ära ta auto ning selged viited aitavad hõlpsasti leida meelepärase vaba parkimiskoha.

Autost hoonesse liikudes avanevad vaheuksed automaatselt ja pole vajadust oma kaarti iga ukse juures eraldi näidata. Jõudes lifti juurde on lift juba tellitud ja õige korrus valitud. Samuti pakume võimalust, et töökohale jõudes aktiveerub ka isikupärastatud valgus.

Avalasse tuleb laadimisvõimalus kuni 200 elektriautole, mis piltlikult öeldes katab 15% kõikide Eesti teedel sõitvate elektriautode vajadusest. Miks otsustasite luua Avalasse Eesti mõistes nii erakordse mahuga elektriautode laadimisvõimekuse?

Elektriautod on kasvav trend ja me peame olema valmis selleks, et pakkuda kõikidele soovijatele elektriauto laadimise võimalust. Täna tundub see veel ehk liiga suur maht, kuid me näeme, et elektriauto on saamas uueks normaalsuseks ja laadijate järgi nõudlus kasvab. Püüame Avalas olla trendidest sammukese ees.

Hoonete katusel kasutatakse materjali, mis suudab eluaja jooksul 3750 auto aastase emissooni Neutraliseerida. Kuidas see toimib?

Katusel kasutatav IKO Carrara on kaetud titaandioksiidi sisaldava kattega, mis UV kiirgusega reageerides vähendab oluliselt õhusaasteainete kontsentratsiooni.

Pole just igapäevane, et ärilinnak suudab ise toota ligi kolmandiku enda energiavajadusest. Mida see tähendab rentinike jaoks, et arvestatav osa energiast toodetakse linnaku tarbeks loodavast Tallinna suurimast päikesepargist?

See tähendab rentnike jaoks, et Avala on puhta südametunnistusega kvartal, sest suur osa tarbitavast energiast on kohapeal toodetud roheenergia. Kolmandiku vajaminevast kvartali energiavajadusest katab just kvartali tarbeks rajatav Tallinna suurim päikesepark.

Hoone üheks kütteallikaks on tõhus kaugküte ja vaivundament, mis on aktiveeritud (muudetud energiavaiaks), see tähendab, et 50% kogu hoone soojuse vajadusest ja 70% jahutusvajadusest saadakse energiavaiadest ehk maasoojuspumbaga.

Avala tuleb LEED Gold keskkonnasõbraliku maja märgisega. Mida see tähendab ja mis on selle eelisteks?

LEED Gold sertifikaadi taotlus algab juba projekteerimise faasis ja väga täpsete eeskirjade järgi käib ka ehitus. Ehituses kasutatavad materjalid peavad olema võimalikult keskkonnasõbralikud ja ka jäätmete sorteerimine on olulisel kohal. Samuti määrab LEED hoonele väga täpsed reeglid vee ja energia tarbele, mis tähendab, et sanitaarseadmed, valgustid jne peavad olema säästlikud aga efektiivsed.

Avala olulised märksõnad on tehnoloogia, innovatsioon ja keskkonnasõbralikkus. Mille poolest veel Avala eristub keskmisest Tallinna büroohoonest?

Oluliseks Avala eeliseks on kindlasti kvartali asukoht. Ükskõik millises suunas Tallinna kesklinnas liikuda – igale poole jõuab alla 10 minuti. Samuti ka väga hea ühendus erinevate suundadega linnast välja ning lennujaama, sadama ja bussijaamaga.

Kindlasti ei ole vähem tähtis A-klassi büroohoone ja LEED Gold sertifikaat - see tagab tõenäoliselt linna madalaimad kõrvalkulud. Veelkord tooks välja ka hoone kasutusmugavuse. Paljud büroohoones kasutavad erinevaid innovaatilisi targa maja äppe ja programme millega majas liikuda või uksi avada, kuid meie teeme lahenduse, kus maja mõtleb inimese eest. Seetõttu ei ole vaja end koormata uue äpi õppimisega või sellega kaasnevate murede lahendamisega.

Loe Avala kvartali kohta lähemalt avala.eu

Copy

Märksõnad

Tagasi üles