Mida vajad kevadiseks suurpuhastuseks?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Kevad ja praegune eriolukord annab meile võimaluse võtta ette suurpuhastus. See aitab hoida sinu kodu ilusa ja puhtana pikaajaliselt ning ära visata või anda taaskasutusse asjad, mis enam sinu või sinu pere jaoks kasutuskõlblikud ei ole. Siin on paar nippi ja mõtet, mis vahenditele ja pindadele võiksid suurpuhastuse ajal tähelepanu pöörata.

Kodukeemia erinevatele pindadele

Suurpuhastust alustades peaksid kõigepealt veenduma, et sul on olemas vajalik kodukeemia. Erinevad pinnad vajavad erinevaid lahendusi, mistõttu veendu, et sul oleks iga pinna jaoks vajalik vahend olemas. Näiteks pliidilt rasva eemaldamiseks vahend ei pruugi sobida vaibal oleva pleki eemaldamiseks. Erinevaid puhastusvahendeid vajavad ka kodumasinad ja santehnika, mistõttu on oluline veenduda nende olemasolus.

Teised koristusvahendid

Lapid, harjad, mopid, ämbrid - kõik need on vajalikud, et kasutada kodukeemiat efektiivselt. Lappe saad ka ise tekitada vanadest riietest, kuid võid need osta ka poest - õnneks on nende hind üsnagi soodne. Põrandapesuks tasub aga eelistada moppi - nii saad märgpuhastuse tehtud kõige kiiremini. Selleks aga veendu, et mopp suudaks piisavalt pöörelda, et pääseda ligi ka kõige ligipääsetavatesse nurkadesse. Tolmu võtmiseks sobivad hästi veel spetsiaalsed tolmuharjad, milles on kasutatud magnetilisi kiude - need koguvad tolmu endasse magnetilise jõu abil.

Aknapesu

Kevadine päike toob kindlasti sinu akendel välja ajaga kogunenud mustuse, mistõttu oleks nüüd hea aeg sellest lahti saada ning teha aknapesu. Koos aknapesuvahenditega ja lapiga saab mustusest küll lahti, kuid see võib olla aeganõudev ja tülikas. Eelista selle asemel aknapesurit - see teeb kogu töö efektiivsemalt ja kiiremalt, pääsedes ligi ka kõige raskematesse  nurkadesse. Lisaks ei pruugi lapiga klaasi pesemine kogu mustust eemaldada ning karedad harjad võivad pinda isegi kahjustada - aknapesuriga seda mure ei ole. 

Mitmekülgne aurupesu

Aurupesurid tagavad puhtuse kogu majapidamises. See vahend sobib nii kõvade pindade kui ka tekstiilide puhastamiseks koos erinevate otsikute ja lappidega. See on eriti mugav, kuna kasutuses ei ole ohtlikke kemikaale ning suure puhastusjõudlusega vahend suudab tappa kuni 99% bakteritest. Aur tungib isegi kõige raskematesse ligipääsetavatesse nurkadesse ning koos spetsiaalsete tarvikutega on võimalik isegi eemaldada graffitit ja pindadelt nätsukummi. Nii akna- kui ka aurupesuritega saad lähemalt tutvuda siit.

Üleliigne tolm - appi tuleb kvaliteetne tolmuimeja

Kevadise päikesega tuleb aina rohkem esile kodus ajaga kogunenud tolm. Tolmuimeja on suure tõenäosusega olemas igas kodus, kuid kas see on ka piisavalt efektiivne? Uuema tehnoloogia võimaldab meil kasutada robottolmuimejad, mis teevad kogu töö sinu eest - nii saad sina keskenduda olulisemale ning suurpuhastus võtab ka vähem aega. Paljudel robottolmuimejatel on ka märja lapi funktsioon, mis teeb ka märgpuhastuse sinu eest ära. Need nutikad tolmuimejad on nii targad, et tajuvad ette jäävaid takistusi ning muudavad ise suunda. Kui aga siiski eelistad klassikalist tolmuimejat, siis võta teadmiseks, et uuemad mudelid on palju rohkem edasi arendatud ning teevad kogu töö ikkagi palju kiiremini ja mugavalt sinu eest ära. Tutvu nendega lähemalt siit.

Kappide korrastamine

Kindlasti on sul ja su perel ajaga kogunenud kappi riideid, mis enam ei vasta sinu maitsele või on kasvavale lapsele väikseks jäänud - siin läheb sul vaja vaid veidi aega. Aeg on oma kappidest leida üles seisma jäänud riided ning need viia taaskasutusse või panna müüki. Internetis on mitmeid platvorme, kus saad need riided müüki panna ning nende pealt teenida. Kui see on sinu jaoks liiga aeganõudev või tüütu, vii need taaskasutusse - igas linnaosas on olemas riiete kogumispunkt, kus nendega tegeletakse edasi. Samamoodi ka asjadega - kui leiad kapist asju, millel kasutust sa enam ei leia, pane need müüki või anna kellelegi, kes vajab neid rohkem. Näiteks kui sul vedeleb vana arvuti, siis praegu läheb paljudel peredel just neid vaja, et lapsed saaksid edukalt teha e-õpet.

Ära unusta aeda

Kui elad majas, siis ära unusta tähelepanu pöörata ka sellele, mis toimub väljaspool maja. Kindlasti on mustust kogunenud ka aeda ja teedele, mistõttu tuleb siinkohal appi survepesur. Sellega on võimalik pesta teesi, seinasi, aiamööblit ning isegi autot. Kevad on suurepärane aeg, et just pöörata tähelepanu ka välisele interjöörile. Ole aga survepesuri käsitlemisel ettevaatlik - liiga tugev surve ning hooletus võib teha sulle ja ka teistele liiga.

Kevad on hea aeg võtta ette suurpuhastus - küll aga läheb selleks vaja erinevaid vahendeid. Peale nende soetamist on kogu protsess kindlasti palju kergem. Head koristamist!

Copy
Tagasi üles