Põllumajandust pole sugugi lihtne juhtida

Sirje Niitra
Copy
Põllumajandusettevõtte juht peab oskama põllumajandustootmist korraldada, protsesse juhtida, riske hinnata ja omama väga head finantskirjaoskust.
Põllumajandusettevõtte juht peab oskama põllumajandustootmist korraldada, protsesse juhtida, riske hinnata ja omama väga head finantskirjaoskust. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Ehkki mõned juhid on seda meelt, et pole erilist vahet, millist firmat juhtida, ütlevad asjatundjad, et põllumajandusettevõtet juhtida on paljude muutujate ja looduslike tingimuste tõttu siiski palju keerulisem kui näiteks näiteks ­sokivabriku ohjamine. Praeguses olukorras on õige juhtimine eriti oluline.

Estonian Business Schooli ettevõtlusprofessor Tiit Elenurm ütles, et juhtimiskonsultandi ja ingelinvestorina on ta viimastel aastatel rohkem kokku puutunud tehnoloogiavaldkonna iduettevõtete kui traditsiooniliste põllumajandusettevõtetega, kuid on siiski jälginud ka maaelu vallas toimuvat. Ta tõdes, et põllumajanduseski on viimastel aastakümnetel üha tähtsamaks muutunud tehnoloogiline tase ja rahvusvaheliste suundade järgimine, mis kõik mõjutab põllumajandustoodangu ja -sisendite hindu.

„Euroopa Liidus on põllumajandus rohkem reguleeritud kui paljud teised ärivaldkonnad ja vabast turumajandusest on asi kaugel. Siit ka Eesti põllumajandustootjate ebaõiglase kohtlemise probleem väiksemate otsetoetuste näol, mille lahendamiseks tuleks igal tasandil lobitööd teha,” märkis Elenurm.

Parimad panustavad turundusse

Elenurm mainis positiivsena asjaolu, et parimad põllumajandusettevõtjad on suutnud oma talu laudas või põllul toimuva tegevuse vahetule juhtimisele lisaks toodangut edukalt väärindada ja selleks ka turundusse panustada. Seetõttu on siingi üliolulised partnerlus, koostöövõrgustikud ja turunduse juhtimine. „Tourestil käies olin hämmastunud, kui palju huvitavaid mahetooteid meil Eestis on, kuid samas tegi meele kurvaks, et tarbija ei ole neist piisavalt teadlik,” ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles