VIDEO ⟩ Ministrikandidaat Raul Siem: ettepanek tehti mulle kaks nädalat tagasi (30)

Elo Mõttus-Leppik
Copy

Uueks väliskaubandus- ja IT-ministri kandidaadiks esitatud jurist Raul Siem vastas Elo Mõttus-Leppiku küsimustele «Reporteri» otsesaates. 

EKRE uuele ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri kandidaadile Raul Siemile tehti ettepanek ministriks hakata juba kaks nädalat tagasi. Võõrtööjõust rääkides leidis Siem, et ettevõtjatel tuleb mõelda, kuidas mitte samamoodi, vaid uutmoodi edasi minna. Järgmiste valimiste ajal toimuvad e-valimised tulevase ministri sõnul sellisel juhul, kui nad on läbipaistvad, kontrollitavad ja turvalised.

Kaimar Karu sõnul tuli talle ministri ametist tagasi kutsumine täna üllatusena. Samas ütles Mart Helme, et otsus oli tehtud juba kaks nädalat tagasi. Millal tehti teile ettepanek hakata ministriks?

Ma nõustun erakonna esimehega, tõepoolest poolteist kuni kaks nädalat tagasi selline võimalus tekkis, selline ettepanek tehti, et juhul kui asjaolud jõuavad nii kaugele, et kas ma oleksin valmis.

Kas te vastasite kohe jaatavalt?

Peaaegu.

Kas võib öelda, et see protsess käis siis Kaimar Karu seljataga?

Seda ma ei oska öelda. Seda oskab öelda erakonna esimees, missuguses inforingis Kaimar Karu oli. Minul nõunikuna ei olnud mingisugust korraldust Kaimar Karule sellest teada andma minna. Ma arvan, et see adressaat sellele küsimusele on erakonna esimees.

Te olete 20-aastase tippjuhi kogemusega, viimane aasta olete olnud Mart Helme poliitiline nõunik, aga te olete olnud ka Tallinna vangla asejuht ja võlgade sissenõudja maksuametis, mis jätab teist karmi mehe mulje. Milline juht te olete?

Ma arvan, et ma olen õiglane juht, ma armastan konstruktiivset koostööd ja teen kõik selleks, et minu meeskonnad töötaksid ja oleksid tulemustele orienteeritud.

Teist saab EKRE neljas minister, kummale varasemale ministrile kuulub teie poolehoid, kas Kert Kingole või Kaimar Karule?

Väga raske on sellele küsimusele vastata. Ma arvan, et ega kõik on teinud oma tööd hästi, need on need erinevad detailid, mis on saanud saatuslikuks, aga siiski ma siin eraldi esile ei tõstaks.

Aga millised on teie prioriteedid, kas te peate oluliseks Eesti kui IT-riigi eduloo kuvandi levitamist välismaal, mida tegi edukalt Kaimar Karu, või te pigem keskendute rohkem Eestile ja välismaale eriti ei kipu?

Ma arvan, et väliskaubandus- ja IT-minister ei saa praegu võtta sellist seisukohta, et väliskaubandusega ei tegeleta. Ma arvan, et siin ei saagi tekkida sellist küsimust, liiatig, kui me oleme tänases eriolukorra tingimustes, kus me täna ei suuda isegi prognoosida, kuidas meil see eriolukord kestab. Nii et ma arvan, et kui tervishoiu mõttes see eriolukord ükskord ära lõppeb, siis majanduslikus mõttes see lõpp ei tule veel niipea silmapiirile.

Mis keeli ja mis tasemel te oskate?

Ma arvan, et mul ei tekita raskusi suhelda eesti, inglise ja soome keeles.

Aga kui hea Eesti müügimees maailmas te olete, mis te arvate?

Müügimehe tööd ei ole ma teinud oma elus palju, küll aga eraettevõtlus on valdkond, kus tuleb end tahes-tahtmata müüa. Seega teatud kogemus on mul olemas. Ma arvan, et ühegi ministri kogemus ei ole tema individuaalsed oskused, vaid tegelik meeskond, kes teda toetab.

Ettevõtjad on ärevad, et ministri välja vahetades hakatakse nüüd võõrtööjõudu veel rohkem pitsitama ja veelgi karmistuvad seadused, et võõrtööjõud enam Eestisse tulla ei saaks. Kas neil on muretsemiseks põhjust?

Ma arvan, et muretsemiseks otseselt põhjust ei ole. Kui me räägime võõrtööjõust, siis me millegipärast unustame ära selle, et me räägime tegelikult tööjõust. Miks me räägime võõrtööjõust, see on mõnevõrra kummastav.

Ettevõtjad ise räägivad võõrtööjõust. Nad ütlevad, et neil on neid Eestisse vaja, muidu nad hakkama ei saa. Kas tulevad lisapiirangud?

Meil on prognoositavalt tulemas circa sada tuhat töötut. Need on kõik meie oma inimesed ja kui me neile ei suuda tööd pakkuda, väärilist tööd, siis tekitab tõenäoliselt küsimusi see, et miks me ootame pikisilmi võõrtöölisi.

Nii et ärevuseks on ettevõtjatel põhjust?

Ma arvan, et ettevõtjad tunnevad ennast piisavalt nii palju ärevad, et nad peaksid mõtlema mitte sellele, kuidas samamoodi edasi minna, vaid sellele, kuidas uutmoodi edasi minna.

Kaimar Karule heideti ette, et ta ei tegelenud piisavalt e-valimiste teemaga, EKRE kriitiline suhtumine e-valimistesse on teada. Kas teie võtate selle kohe esimesena ette ja kas võib juhtuda nii, et kohaliku omavalitsuse valimised toimuvad juba kuidagi teistmoodi e-valimisi silmas pidades?

Seda on raske öelda. Kas ma võtan selle esimesena ette? Esimesena tuleb ette võtta ikkagi tänane eriolukord. Me ei saa praegu lihtsalt puhtalt minna sellega edasi, et me arvame, et midagi on olulisem. Ei ole, meie ettevõtjad on olulised, nad on kõige olulisemad, sest nemad toovad meile leiva lauale ehk siis põhimõtteliselt me ei saa siin järeleandmisi teha ja nende igasuguste erinevate meetmetega tuleb edasi minna olenemata sellest, et ministrid vahetuvad.

See, mis puudutab nüüd e-valimisi, siis e-valimised on selgelt koalitsioonilepingus ka kirjas. E-valimised toimuvad nagu koalitsioonileping ütleb küll, aga sellisel juhul, kui nad on läbipaistvad, nii-öelda kontrollitavad ja turvalised.

Nii et see on veel küsimärgi all natukene?

Ma ei oskaks öelda, kas ta on küsimärgi all, aga selles osas liigutakse, et me suudaksime e-valimised läbipaistvaks, kontrollitavaks ja turvaliseks mitte muuta, vaid võimalik, et nad ongi, aga me peame selle ka avalikkusele tooma.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles