Tüli justiitsreformi üle on lõhestanud Poola kohtunikkonna

Kazimierz Popławski
, ajakirjanik, Varssavi
Copy
Poola kohtunikud ja juristid on korduvalt avaldanud meelt valitsuse justiitsreformi vastu, nii ka tänavu jaanuari keskel, kui tuldi tänavatele nii Poola kui ka Euroopa Liidu lippudega.
Poola kohtunikud ja juristid on korduvalt avaldanud meelt valitsuse justiitsreformi vastu, nii ka tänavu jaanuari keskel, kui tuldi tänavatele nii Poola kui ka Euroopa Liidu lippudega. Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu Kohus andis hiljuti Poolale korralduse peatada riigi ülemkohtu distsiplinaarkogu tegevus seniks, kuni nad vaevad, kas see uus organ on ikka piisavalt sõltumatu, et mitte osutuda poliitiliseks tööriistaks, millega nahutada võimudele ebamugavaid kohtunikke. Poola valitsuse silmis on diskussiooni algatanud Euroopa Komisjoni vastuseis nende reformile alusetu.

Kõnealune küsimus on osa laiemast hagist, mille Euroopa Komisjon esitas Poola vastu mullu oktoobris, kuna nad peavad äsja loodud kogu pädevusse antud distsiplinaarmeetmeteid ning selle puudulikku autonoomiat ja erapooletust problemaatiliseks. Lisaks leiavad Euroopa institutsioonid, et nii kogu kui ka justiitsministeeriumi võimupiirid on põhjendamatult ulatuslikud.

Euroopa Komisjon algatas Poola suhtes rikkumismenetluse juba läinud aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles