Teadus tuleb panna ühiskonna teenistusse (6)

Copy
Teadusmissioonid peaks olema suunatud eluliste ülesannete lahendamisele. Pildil kaks isesõitvat bussi Viru väljaku ja Linnahalli vahelisel liinil.
Teadusmissioonid peaks olema suunatud eluliste ülesannete lahendamisele. Pildil kaks isesõitvat bussi Viru väljaku ja Linnahalli vahelisel liinil. Foto: Mihkel Maripuu

Uues teadus- ja innovatsioonistrateegias tuleks võtta suund ühiskonna ees seisvate väljakutsete lahendamisele, kirjutavad Copenhagen Business School’i õppejõud Mart Laatsit ja Eesti Tööandjate Keskliidu aseesimees Ivo Suursoo.

Koroonaviirus veel levib, kuid nii valitsus, elanikkond kui ka ettevõtlussektor mõtlevad väljumisstrateegiale. Käesolev kriis on ilmekalt demonstreerinud teaduse ja innovaatilise ettevõtluse rolli ühiskondlike katsumustega toimetulemisel. Teadlased üle maailma toetavad valitsuste jõupingutusi prognoosimudelitega ja osalevad vaktsiinikandidaatide loomisel. Koostöös innovaatiliste ettevõtetega ollakse kiirelt turule toomas lahendusi, mis võimaldavad nii tõhusamat ennetust, diagnoosimist kui ka juba omandatud immuunsuse kindlakstegemist. Samal ajal käib Eestis uue teaduse, arendustegevuse, innovatsiooni ja ettevõtluse arengukava (edaspidi teadus- ja innovatsioonistrateegia) koostamine majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning haridus- ja teadusministeeriumi eestvedamisel. Praegusest olukorrast tulenevalt on üks peaküsimus, kas teadus- ja innovatsioonipoliitika peaks ka edaspidi võtma suurema rolli ühiskondlike katsumuste lahendamisel või võiks jätkata pigem vanaviisi.

Eesmärgi sõnastamine

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles