PÕHJALA VAADE Gröönimaal teravneb USA, Hiina ja Venemaa vastasseis (3)

Triin Oppi
Copy
Lennuk Gröönimaal Ilulissati lennuväljal. Saare taristusse investeerimise nimel käib kemplus maailma suurjõudude vahel, kes loodavad seeläbi piirkonnas mõjuvõimu suurendada.
Lennuk Gröönimaal Ilulissati lennuväljal. Saare taristusse investeerimise nimel käib kemplus maailma suurjõudude vahel, kes loodavad seeläbi piirkonnas mõjuvõimu suurendada. Foto: Caro/sorge/ Scanpix

Kuigi võib tunduda, et koroonakriis on võtnud oma raudsesse haardesse kogu maailma ning riigid keskenduvad ennekõike haigusega võitlemisele, inimelude ja majanduse päästmisele, ei peata see sugugi kolme rivaalitsevat suurriiki – Ameerika Ühendriike, Venemaad ja Hiinat – teel oma majanduslike ja sõjaliste eesmärkide poole. Hoolimata majanduse vähikäigust pole selle hind oluline.

Väga selgelt joonistub see välja Arktikas ja Gröönimaal, kus temperatuuri ei tõsta ainult kliimasoojenemine, vaid ka kolme suurvõimu (mõjutus)tegevus.

Gröönimaa tõusis kogu maailma tähelepanu keskpunkti mullu suvel, kui USA president Donald Trump teatas talle omase karismaga, et tahaks Gröönimaa Taanilt ära osta. Diplomaatilise tormi veeklaasis tekitanud sõnavõtt settis peagi ning strateegiline võimuvõitlus Arktika piirkonnas taandus taas kaitseekspertide ja Põhjamaade igapäevaseks peavaluks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles