Kultuuriministeerium lubab heldeid toetusi: raha saavad nii teater, sport, muusika kui ka ERR (1)

Carl-Robert Puhm
Copy
Valitsuse pressikonverents. Tõnis Lukas.
Valitsuse pressikonverents. Tõnis Lukas. Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriminister Tõnis Lukas tutvustas keskpäevasel pressikonverentsil kultuuri- ja spordivaldkonnale mõeldud abipaketti. Toetust on plaanis maksta nii teatri-, muusika- kui ka spordivaldkonnale. Lisaraha saab ka ERR.

Lukase sõnul on spordi- ja kultuurivaldkondade toetusprogrammi maht 25 miljonit eurot.

Üksiktoetused

5,2 miljonit eurot on ette nähtud üksikisikute toetusteks. Peamiselt läheb raha vabakutseliste loometoetuste süsteemi. Aga rahalist tuge saavad ka rahvakultuurikollektiivide juhid ja treenerid. Meetme alla kuuluvad ka need treenerid, kes seni riikliku toetussüsteemi alla ei läinud (3–4 kategooria noortetreenerid).

Muuseumid

Muuseumidele on ette nähtud 6 miljonit eurot. Toetust jaotatakse kõigile võrdselt. Määratakse ära kindel tase, mille ulatuses kompenseeritakse saamata jäänud omatulu. Meetme alla kuuluvad nii riiklikud kui ka eramuuseumid. 

Teatrid

Teatrikunstis toetatakse kõiki omandivorme. See tähendab, et raha saavad ka erateatrid, kes tavaolukorras toetust ei saanud. Teatritele on ette nähtud 4 miljonit eurot.

Muusika

Muusikale eraldatakse samuti 4 miljonit. Toetust saavad taotleda nii festivalide ja ürituste korraldajad kui ka erinevad tugistruktuurid. 

Sport

Spordivaldkonnas jagatakse suurt toetust aladele, kelle liigad on ära jäänud. Kuid riigilt saavad täiendava rahasüsti ka kõik teised alaliidud. Lisaks toetatakse rahvaspordiürituste korraldajaid ja teisi riiklikke spordistruktuure. Ka kompenseeritakse spordiklubidele taristuga seotud kulusid.

Alates 1. maist rakendub uus kord ka Eesti koondise sportlastele. Iga alaliit saab välja valida ühe spordibaasi, kus treeningtegevus jätkuda saab.

ERR

ERRile on plaanis täiendav tugi kultuuriprogrammi tugevdamiseks.

Lukase sõnul on ministeeriumi selge siht toetused kiiresti välja maksta. «Hakkame taotlusi vastu võtma võimalikult kiiresti. Kõigis taotlusvoorudes on aega seitse päeva ning nende menetlemiseks kulub nädal. Väljamakseid tahaksime alustada mai keskpaigas.»

Ministri sõnul hakkab kulturiministeeriumi haldusalas tegevus järk-järgult taas pihta, kuid mõned piirangud kehtivad siiski sügiseni. «Maikuu on erinevate vabaõhubaaside ja tegevusalade esimene avanemisaeg. Oleme kultuuriministeeriumi poolt vastava kava esitanud. Kui tervishoiunäitajad lubavad, läheme samm-sammult avanemistega edasi. Mais ja juunis avalikke kontserte ega etendusi ei toimu. Kui me suudame kurja tõve seljatada, võib juuli ja august olla aeg väiksemate kontsertide ja ürituste välitingimustes korraldamiseks. Sisetingimustes kultuur enne sügist ei alga. Kinod ja teatrid saavad tegevust planeerida sügishooaega,» selgitas Lukas, kelle sõnul ei toimu sel suvel ka suurüritusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles