Tarmo Pikner: pahupidi rohepööre (5)

Tarmo Pikner
Copy
Tarmo Pikner
Tarmo Pikner Foto: Erik Prozes / Postimees

Meenutan õpetlikku lugu seitsmekümnendaist ühes ENSV tehnoloogiabüroos, kus tuldi välja uudisega, et kapitalistid olevat leiutanud õhukese ekraaniga televiisori. Noor insener päris lihtsameelselt: «Miks nad seda tootmisse ei lase ja me peame vahtima kineskoobikobakaid?» – «Narr,» vastasid targemad, «kineskoobi-mehed pole oma kasumeid veel välja võtnud.» Läks kolmkümmend aastat, enne kui kineskoobi-mehed oma kasumitega pensile läksid ja arenguinvesteeringud ümber mängiti. Algas lameekraanide ajastu.

Koroonaviiruse katastroofile saaks hõlpsasti konstrueerida meelevaldse eelloo – eelmisel aastal Rootsis alanud kummalised koolistreigid keskkonnakaitseks. Läheneva äikesepilve taustal astus ÜRO kõnepulti koolilaps Greta, sajatades maailma liidritele näkku, et nemad on maakera kliima tuksi keeranud. Järgnes Euroopa Komisjoni president von der Leyen tööstusrevolutsioonilaadse rohepöördega. Maailma ootas ees grandioosne keskkonnapuhastus – eestlaste «Teeme ära!» talgud hiigelmastaabis.

Paraku, enne roheparadiisi saabumist oleks aga maailmamajandust ees oodanud korralik segipaisatus – tehnoloogiline kriis roheraamistuses.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles