Pikemad ravijärjekorrad? Eks see sinnapoole liigub (1)

Kadri Tammepuu
, toimetaja
Copy
Haigekassa juht Rain Laane loodab, et järsku jääb lisaeelarvest antud raha natuke ülegi, sest kriis osutus kardetust lühemaks.
Haigekassa juht Rain Laane loodab, et järsku jääb lisaeelarvest antud raha natuke ülegi, sest kriis osutus kardetust lühemaks. Foto: Tairo Lutter

Haigekassa juht Rain Laane nendib, et tundmatuid näitajaid, millest inimeste arstile pääs sõltuma hakkab, on praegu palju. See, kui palju jõutakse lähiajal plaanilise ravi pausi tagasi teha, oleneb sellestki, kuidas arstid-õed puhata soovivad. Sealt edasi terendab maksulaekumise vähenemine, mis võib tähendada vajadust minna haiglate eriarstilepingute kallale.

Märtsi keskel peatati plaaniline eriarstiabi, nüüd haiglad taastavad seda tasapisi. Mis saab plaanilise ravi lepingutest?

Esialgu me siin korrektuure ei tee. Loodetavasti ei võta arstid-õed sel suvel korraga välja nelja-viie nädala puhkust.

Rahandusministeeriumi prognoosi järgi laekub haigekassale tänavu maksudest 200 miljonit eurot vähem. Teisalt arvan, et plaanilise töö järeletegemist ei takista mitte niivõrd raha, kuivõrd tööjõud, sest personali ei jätku ja haiglates tuleb säilitada valmisolek koroonaviirushaigetega tegelemiseks. Edaspidi võetakse Covid-19-patsiente vastu kõigis haiglates, aga nende ravi koondatakse Tallinna, Tartusse, Pärnusse, Jõhvi ja Kuressaarde.

Aga kui haigla ei jõua juuni lõpuks tavaravi lepingumahtu täis teha, mis saab kasutamata jäänud rahast?

Kanname raha üle haigla teise poolaastasse. Selge see, et ootele jäetud patsientidel võib abi saamine mõnel pool rohkem aega võtta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles