Vanausuliste puhtusekombestik meenutab tänapäevast viirusetõrjet (4)

, Eesti Vabaõhumuuseumi Paljurahvuselise Eesti Keskuse juht
Copy
Puhtusest säravad vaibad ja muud kodutekstiilid Peipsi äärse Varnja küla elava ajaloo muuseumis, mis tutvustab vanausuliste eluviisi ülemöödunud sajandivahetusel.
Puhtusest säravad vaibad ja muud kodutekstiilid Peipsi äärse Varnja küla elava ajaloo muuseumis, mis tutvustab vanausuliste eluviisi ülemöödunud sajandivahetusel. Foto: Sille Annuk

Eraklik eluviis, põrandapesu leeliseveega ja võõrast päritolu köögiviljade leotamine soodavees – kõlab nagu võitlus viirusega, kuid kuulub vene vanausuliste vanema põlve tavaellu veel tänapäevalgi, kirjutab Einike Sooväli, Eesti Vabaõhumuuseumi paljurahvuselise Eesti keskuse juht.

Vanausuliste uurijad kogu maailmas on oma ülestähendustes märkinud, et nood on läbi aegade suurtest epideemiatest kergemalt pääsenud. Selle põhjuseks peetakse vanausuliste eraklikku eluviisi ja suurt puhtusearmastust.

Üsna märkimisväärne hulk selle huvitava rahvakillu esindajaid on Eestis elanud juba üle 350 aasta, kuid sealjuures on nende uskumused ja kombed jäänud suuresti samaks. Seda küll mööndusega, et vanem põlv järgib neid rohkem, nooremad aina vähem. Aga nii mõnigi aastasadadega järele proovitud abinõu oleks justkui maha kirjutatud praeguse viirusetõrje võtetest.

Üks vanausuline rääkis kord kõneka loo. Mööda küla liikunud vanausulisest kosjamoor, kes vaatas, kes kellega paari sobiks. Ühel pühapäeval sattus ta majja, kus oli imekaunis tüdruk, kes otsis õiget kavaleri. Selles elamises olid kõik põrandad puhtaks küüritud, vaibad pestud ja üldse säras kõik puhtusest. Kosjamoori saabudes oli tütarlaps voodit üles teinud ja asetanud padjad korraks põrandale. Kosjamoor nägi seda ja läks küla peale kuulutama. Tütarlaps jäigi vanapiigaks.

Vanausuliste kombestikus on puhtus iseäranis oluline, sest nende arusaamise järgi ei saa inimese hing olla puhas, kui tema ümber valitseb korralagedus. Jumal on inimese loonud süütuks ja puhtaks ning selleks, et jumalale meelepärane olla, peab ta kogu elu püüdma hoida oma olemuse sellise, nagu see algselt oli. Lisaks on vanausulistel palju hügieenireegleid, millest tänapäevalgi kinni peetakse. Kõik see on aidanud neil ühelt poolt jumalaga paremini läbi saada, teisalt olla tugev ja terve.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles