Kuidas hoiab ettevõte Avalasse kolides kulusid kokku?

Kaamos
Copy
Foto: Avala

Avala Ärikvartal jälgib keskkonna ja säästva arengu põhimõtteid: kogu kvartalis on tagatud tõhus energia ja vee tarbimine ning nutikad lahendused aitavad hoida kulusid kontrolli all. Toome järgnevalt välja peamised põhjused, miks Avalasse koliva ettevõtte püsikulud langevad.

1. Moodsad kütte- ja jahutussüsteemid

Avala büroohoonete soojusallikaks on soojuspumbad, mis ammutavad soojust hoone vaivundamendi kaudu maapinnast, mida toetab maapõuest soojuse puudujäägi korral kaugküttevõrk. Hoone jahutus aga toodetakse ventilatsiooniseadmete sisse ehitatud külmamasinate ja soojuspumbaga. Ligi 50% kogu büroohoone soojusvajadusest ja 70% jahutusvajadusest saadakse just maasoojuspumbaga - see tagab kokkuhoiu nii küttelt kui jahutuselt.

2. Väiksem veekulu

Hoonesse kavandatud veevõtuseadmed tagavad keskmisest 35% väiksema veetarbe. Selleks on kõikidele rendipindadele paigaldatud veesäästlikud kätepesu segistid ja tualettpotid. Isegi välialade taimestik on valitud Avalasse selline, mis on Eesti kliimas vastupidav ja ei vaja täiendavat kastmist pärast kaheaastast idanemisperioodi.

3. Automaatika kontrollib tarbimist

Avalas juhib automaatika valgustust, kütet, jahutust ja ventilatsiooni just sõltuvalt tarbimisvajadusest. Kui ruumis ei ole kasutajaid, siis jahutus või küte lülituvad iseenesest ökonoomsemale režiimile. Kevadisel ajal, kui väljas on veel külm ja lõunapoolne hoone osa vajab jahutust ja põhjapoolne kütet, siis soojuspumpade abil saab jahutusest tekkiva soojuse ülejäägi suunata süsteemidesse, mis vajavad kütet.

Kontori valgusteid juhitakse vastavalt tegelikule valgustuse vajadusele ja kohalolekule. Kui ruumis inimesi ei viibi, siis vähendatakse valgustugevust ja etteantud aja jooksul lülitatakse valgustus välja.

4. Nutikas fassaad

Avala hoonete fassaadid on peensusteni läbi mõeldud, et suurendada hoone ökonoomusust. Väga suure välispinna peegelduvusega klaasfassaad kaitseb suvel liigse päikese eest, talvel aga hoiab hea soojuspidavusega klaas külma eemal. Midagi juhuslikku ei ole isegi büroo kardinate valikul -  puitribikardinad ei soojene päikese käes nii palju kui metallist ribikardinad ja soojenedes ei eralda need ruumi nii palju soojust kui alumiiniumist kardinad. Seega sooja päikeselise ilma korral vajavad siseruumid vähem jahutamist.

5. Ruumikas parkimismaja

Avalas on suurepäraselt lahendatud paljude büroomajade murekoht – piiratud ja kallis parkimine.  Ärikvartalisse tulevad mahukas parkimismaja ja maa-alune garaaž ligi 850 parkimiskohaga, seega saavad töötajad oma auto jätta kohe kontori kõrvale ja ei pea otsima alternatiivseid parkimislahendusi linnatänavatelt. Samuti on võimalik Avalas tööl käia keskkonna- ja kulusõbralikult kasutades elektriautot või jalgratast, sest parkimismajja tuleb nii rattaparkla kui elektriautode laadimisvõimekus kuni 200 autole. Aja kokkuhoiuks saab tööpäeva vältel aga kasutada Avala autopesulat ja hooajalist rehvivahetus.

Vaata rohkem avala.eu

Copy

Märksõnad

Tagasi üles