Mare Roosileht: Ida-Virumaa vajab õnge (5)

Mare Roosileht
Copy
Нарвский водопад на Кренгольме
Нарвский водопад на Кренгольме Foto: Eero Vabamägi

Olukorras, kus Ida-Virumaad on tabanud korraga kaks suurt kriisi ja endist viisi enam edasi minna ei saa, on vaja ühist arusaama, mis suunas tegutseme. Maakond ei vaja, et riik lahendaks kõik tema probleemid. Küll aga ei saa lihtsalt istuda käed rüpes ja arutleda, mis on hea Ida-Virumaa jaoks. Tuleb asuda kiiresti tegutsema ühiselt kokku lepitud eesmärkide nimel, kirjutabTTÜ Virumaa kolledži direktor Mare Roosileht.

Vaatamata Euroopa Liidu ja Eesti valitsuse pakutavatele toetusmeetmetele kasvab tööpuudus koroonaviiruse pandeemia tagajärjel katastroofiliselt. Töötukassa andmetel on töötuid Eestis üle 46 600 ehk 7,4 protsenti, kusjuures kõrgeim töötuse määr on Ida-Virumaal, 12,9 protsenti. Lisaks on maakonda tabanud naftakriisi mõju. Siiani on suurettevõtted veel vastu pidanud, suurt koondamislainet ei ole sellele järgnenud. On alusetu loota, et sellest on võimalik pääseda.

Rääkides Ida-Virumaa tulevikust, on vaja tõsiselt kaaluda ja mõelda, mis on need valdkonnad, ilma milleta ühiskond ja majandus hakkama ei saa. Missugused on ametid ja spetsialistid, kes toodavad suuremat lisandväärtust ning aitavad leevendada tööpuudust.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles