Opositsioon süüdistab Henn Põlluaasa õigusriigivastases tegevuses (45)

Copy
Henn Põlluaas.
Henn Põlluaas. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu esimehe Henn Põlluaasa (EKRE) ja opositsioonisaadikute erimeelsused parlamendi päevakorra puhul tekitasid esmaspäeval täiskogu istungi alguses pika kempluse.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esindaja Raimond Kaljulaid andis Põlluaasa tegevusele karmi hinnangu, leides, et parlamendi spiikri käitumine on seadusega  vastuolus. Kaljulaidi sõnul lõi Põlluaas ohtliku pretsedendi, kui ei andnud saadikutele võimalust esitada istungi läbiviimise kohta küsimusi ning päevakorra kinnitamise koalitsioonile sobival moel läbi surus.

«Seadus kohustab istungi juhatajat protestide või küsimuste korral nendega viivitamatult tegelema. Põlluaas püüdis esmalt väita, et saadikud ei andnud küsimustest märku – see ei vasta tõele. Seejärel püüdis Põlluaas väita, et seadus annab talle õiguse istungi juhatajana lõpetada küsimuste esitamine – sellist absoluutset õigust seadus talle aga ei anna,» rõhutas Kaljulaid.

Kaja Kallas opositsioonilisest Reformierakonnast tuletas meelde, et õigusriigis tugineb usaldus reeglitel, mille järgi toimetatakse. «Kui seadusi võetakse vastu kokkulepitud reeglite kohaselt, siis on need legitiimsed, isegi kui need meile poliitiliselt ei meeldi. Õigusriigi vastand on võimuriik, kus ei toimetata mitte reeglitest lähtudes, vaid õigus on sellel, kelle käes on võim. Täna näitas riigikogu esimees taas, et Eestist on saamas võimuriik, kus reegleid millekski ei peeta,» märkis Kallas. 

Põlluaas aga tõrjus rahvasaadikute kriitikat, viidates riigikogu töö- ja kodukorra seaduse erinevatele sätetele. «Minu võimuses ja pädevuses ei ole neid muuta või neid täitmata jätta,» ütles ta.

Kommentaarid (45)
Copy
Tagasi üles