Lennart Meri patroneeritud kunstinäitusest Pariisis möödub 20 aastat!

, Haus Galerii kuraator ja ekspert
Copy
„Valvur“ Jüri Arrak
„Valvur“ Jüri Arrak Foto: Haus galerii

Tänaseks 20 aastat tagasi toimus kunstilooliselt üks silmapaistvamaid näituseid „Eesti maalikunst aastatuhande vahetusel.“ Ürituse patroon ja idee autor oli Eesti Vabariigi president Lennart Meri ning kuraatoriks kunstnik Olev Subbi.  

Näitus oli esmalt ja suuremas mahus eksponeeritud Tallinnas, seejärel Saksa-maal Lichthofis, ning viimasena eesti kunstike poolt eriti armastatud ja olulises Pariisis. Pariisi jõudis ekspositsioon vähendatud, ent absoluutne ja hoolega komponeeritud paremik. 

Näitusekataloogi saatesõnas meenutas Lennart Meri publikule Gustav Suitsu öeldut: „Olgem eestlased, aga saagem ka eurooplasteks.“ Meri mainis, et ehk loob näitusele valitud kunst konteksti, mis annab Suitsu poolt öeldu kõrval vastuseid ka küsimusele, kuidas Eesti on üldse suutnud jääda Eestiks. Vaieldamatult on see sõnum aktuaalne tänagi, pannes taaskord mõtlema eestlase osalusele Euroopa ühises kultuuriruumis, mille emotsionaalset ajalugu kunst illustreerib ja edasi kannab. 

Näitus joonistas selgelt välja 20. sajandi alguse Euroopa, eriti Prantsusmaa mõjud eesti kunstile ja näitas selgelt kunagise „Pariisi“ maalitraditsiooni vaikivat jätkumist siin ka pärast Teist maailmasõda kuni sajandivahetuseni. Subbi iseloomustas osalenud autoreid kui tugeva isikupäraga, ent silmatorkavalt erinevaid loojaid, kelle maale ühendab suur töömaht ja rõhutatud lõpetatus, mis võib olla tingitud põhjamaisest loomusest. 

Publikule oli näitus muljetavaldav nii Tallinnas, Pariisis kui Saksamaal.  Lichthofis oli see avaldanud võõrustajatele isegi sedavõrd muljet, et nad kaalusid kogu ekspositsiooni omandamist. Näituse lõppedes jäi see võimalus siiski paljudele erinevatele kunsti-metseenidele. Teoseid soetati mitmetesse märkimisväärsetesse erakogudesse. 

Kaks Pariisi näitusel osalenud maali on jõudnud Haus Galerii 2020. aasta kevadisele kunstiklassika oksjonile - suureformaadiline kompositsioon „Valvur“ Jüri Arrakult aastast 2000 ning äärmiselt isikupärane geomeetriline maal Rene Karilt 1998. aastast pealkirjaga „RK-XVI“. 

„Valvur“ Jüri Arrak
„Valvur“ Jüri Arrak Foto: Haus galerii

Kunstiloolane Eero Epner on Arrakust kirjutanud järgmiselt: “ Jüri Arrak on üks sääraseid kunstnikke, kes on suutnud luua täiesti oma kujundimaailma: me tunneme tema grotesksed, sürreaalsed ja naljakad karakterid koheselt ära ning seostame ainult tema käekirjaga.” Epner sõnab, et maalilt “Valvur” vaatab vastu keegi looma ja inimese vahepealne, kes valvab salapärast labürintjat hoonestikku, mis tornina taevasse kõrgub. Epner rõhutab selle maali puhul Arraku jaoks olulise religioosse ja mütoloogilise sümboolika põimumist.

„RK-XVI“ Rene Kari
„RK-XVI“ Rene Kari Foto: Haus galerii

Rene Kari töö aga loob omaette peatüki Eesti kunsti ajaloos. Kari on autor, kes vaid talle omase väljapeetuse, tehnilise peenuse ja geomeetrilise esteetikaga loob pildi kusagile põhjamaiselt suletud hinge salasoppi peitunud fantaasiatest ja ihadest. Kunstnik maalib aimatavalt erootilises laadis ning õrnades ja kumavates värvitoonides.

Kaks vastanduvat ja täiesti erinevat, ent üksteist täiendavat teost, millest üks kõneleb jõuliselt välispoolse maailma valitsemisest, kui teine vaatab selle sügavalt inimlikku sisemusse. 

Haus Galerii kevadoksjon toimub 15. mail 2020. Oksjonist ja teostest lähemalt galerii kodulehelt

Copy
Tagasi üles