PERH sai ehituseks 25 miljonit laenu

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Põhja-Eesti Regionaalhaigla.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla. Foto: Eero Vabamägi

Euroopa Investeerimispank sõlmis Põhja-Eesti Regionaalhaiglaga (PERH) 20 aastaks 25 miljoni euro suuruse laenulepingu, mis toetab uue psühhiaatriakliiniku ehitamist ning Y-korpuse rajamist.

Suure muudatuse toob uue hoone rajamine psühhiaatriakliinikule, mis saab ehituse lõppedes välja kolida 140-aastastest tööruumidest Seewaldi kinnistul, Paldiski maanteel. Kolimise peamine eesmärk on parandada palatite ja patsientide puhkealade mugavust, kvaliteeti ja turvalisust ning luua tervishoiutöötajatele kaasaegne töökeskkond.

Rajatavas Y-korpuses hakkavad tööle onkoloogia, hematoloogia ja patoloogia keskused.

«Uued hooned saavad oluliseks osaks Mustamäe meditsiinilinnakust, võimaldades meil teha seda, milles oleme parimad – pakkuda patsientidele kõrgetasemelist tervishoiuteenust,» ütles Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu. Ta lisas, et uute hoonete ehitus algab juba sel aastal.

Uus psühhiaatriakliinik, kuhu on planeeritud 248 voodikohta, on laenulepingu peamiseks objektiks. Kuid rahastust kasutatakse ka uue Y-korpuse jaoks, mis oluliselt parandab vähipatsientide raviteekondasid, sealhulgas laiendab oluliselt keemiaravi päevaravi tingimusi, tagades vähipatsientidele enam privaatsust ja mugavust.

Euroopa Investeerimispanga asepresidendi Thomas Östrose sõnul on investeeringud tervishoiuasutustesse ka praegusel ajal, isegi kui need ei ole otseselt seotud Covid-19 haigusega, väga olulised. «Regionaalhaigla saab seeläbi võimaluse tagada veelgi kõrgetasemelisema tervishoiuteenuse pakkumise uutes ja mugavates ruumides. Seisame kindlalt selle projekti taga, mille eesmärk on Eesti inimeste jaoks tervishoiuteenuse kvaliteeti veelgi enam tõsta,» lisas Östros.

Tegemist on teise Euroopa Investeerimispanga laenuinvesteeringuga Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse. 2011. aastal toetati uue kõrgtehnoloogilise diagnostika- ja ravikorpuse ehitust.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla kuulub seitse kliinikut koos 32 erialakeskusega. Regionaalhaigla gruppi kuuluvad ka Läänemaa, Raplamaa ja Hiiumaa haigla.

Mis asutus on Euroopa Investeerimispank?

Euroopa Investeerimispank on liikmesriikidele kuuluv pikaaegne Euroopa Liidu laenuasutus, mis finantseerib usaldusväärseid investeeringuid Euroopa Liidu poliitiliste eesmärkide saavutamiseks. Viimase viie aasta jooksul on Euroopa Investeerimispank Eesti projektidele eraldanud pea 835 miljonit eurot – mh tehnoloogia-, infrastruktuuri- ja transpordisektoritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles