LOE KINDLASTI! Kuidas ennetada hallituse ja liigse tolmu teket oma kodus?

Copy
Foto: Shutterstock

Suurema osa oma elust veedab inimene paratamatult siseruumides – kodus, tööl, koolis ja lasteaias – mistõttu on äärmiselt oluline ruumide õhu kvaliteet. See omab märkimisväärset mõju meie tervisele ja heaolule. Ent mõnikord hiilib tuppa hallitus, keda esmapilgul ehk nähagi pole, kuid kes on asunud hävitama nii meie tervist kui vara. Lisaks tekitab perenaistele palju tuska tolm. Kas nii hallituse kui tolmu teket on üldse võimalik ennetada? Nõu jagab ventilatsioonisüsteemide puhastamisega tegelev ettevõte WindAir OÜ.

Kontrolli ruume, kus tegutsed

Hallitusseened levivad niisketes ja halvasti ventileeritud kohtades. Seetõttu tasub paar korda aastas oma maja väga hoolikalt üle vaadata. Kindlasti tuleks kontrollida vannituba, kööki(ka valamukapi taha), esikut ja tubades aknalaudade ja -põskede piirkonda. Samuti peaks pilgu peale viskama tapeedile, kui see näiteks lae või põranda juurest on lahti turritama hakanud. Kui mõnes nendes piirkodades on märgata musti laike, võib tegu olla hallitusega. Sellisel juhul tuleb hallituse tõrje kiiremas korras ette võtta ning mõelda edasistele sammudele selle tõkestamiseks. Hallitus on tervisele äärmiselt ohtlik, mistõttu pole mõistlik oodata ja hallitusel lasta võimust võtta.

Hallitusega võitlemiseks leia üles selle tekitaja

Hallituse avastamisest ja tõrjumisest jääb sellega võitlemisel väheks. Leida tuleb põhjus, miks on hallitus tekkinud. Põhjuseid võib olla mitmeid, kuid peamiseks on siiski vähene õhuvahetus ja liigne niiskus.

Rohkelt tolmu ja ka hallitust tekib seega ruumides, kus on halb siseõhk, mistõttu tuleb üle vaadata ventilatsioon. Ventilatsiooni torustiku sisepindadele kogunenud mustus on väga heaks kasvukeskkonnaks mikroorganismidele. Õigeaegne ventilatsioonitorude puhastamine aitab säilitada normaalse õhuvahetuse, eemaldab ebameldivad lõhnad, aurud, vähendab tolmu teket ja liigse niiskuse.  Pea meeles, et ventilatsiooni puhastus peab toimuma regulaarselt. Ventilatsiooniseadmete ja torustiku iga-aastane kontroll aitab vältida ootamatuid üllatusi ja ennetada ka enneaegset süsteemi amortiseerumist. Lisaks on ventilatsiooni puhastamine kohustuslik, mille täitmist kontrollib Päästeamet.

Hallitus armastab vett

Hallitus tekib hõlpsasti ka kohtadesse, kus on olnud veeavariid ehk lekkivad või suisa lõhkenud torud. Seetõttu on äärmiselt oluline aegajalt kontrollida majas olevaid veetorusid ja nende ühenduskohti. Puuduste tuvastamisel või veeavarii puhul tasuks torutöid teostama lasta vaid inimese, kellel on vastavad oskused. Nii saab töö esimesel korral tehtud ning väheneb oht, et torud taas lekkima hakkavad. WindAir tuleb ka siin appi, kuna pakub toruabi teenust ehk teostab professionaalselt kõikvõimalikud torutööd Tallinnas. Ettevõte teostab torude puhastust, pakub survepesu teenust ja kanalisatsiooni ummistuste likvideerimist.

Vabaned üleliigsetest asjadest, vabaned ka üleliigsest tolmust

Tolm on paratamatu osa seal, kus tegutsevad ja toimetavad inimesed. See koosneb igasugustest osakestest: surnud naharakud, riide- ja paberikiud, lisaks veel ka õietolm ja palju muud. Kuigi kogu tolmust on pea võimatu vabaneda, saab selle kogust mõne nipi abil märgatavalt vähendada.

1. Esimene asi, mida võiks teha, on vähendada oma kodus ebavajaliku hulka. Kui sinu kodus on palju asju, siis paratamatult tekib nende asjade peale ja vahele tolmu, mille kätte saamine on raske. Üldiselt võetakse tolmu asjade ümbert, mis tähendab, et suur osa jääb siiski koristamata ning iga kord kui asju liigutatakse lendlevad ka tolmuosakesed taas laiali. Nii jääb mulje, et tolmust polegi võimalik lahti saada. Ja nii ongi!

2. Vähenda ka nende asjade hulka, millesse tolm hõlpsasti kinni jääb: vaip, karvased mänguasjad, rätikud ja muud ebavajalikud tekstiilid.

3. Pese voodipesu kord nädalas või vähemalt kord kahe nädala järel ning ära unusta pesta ka kardinaid.

4. Pane hooajavälised riided hoiukarpi või kotti. 

5. Korista regulaarselt ning võimalusel tee igal aastaajal ka suurpuhastust. Kõigest ebavajalikust aitab lahti saada WindAir OÜ, kes teostab ka prügivedu Tallinnas – võimalik on tellida nii konteinerit kui prügiveobussi.

Copy
Tagasi üles