Tallinnas peavad lapsevanemad taas lasteaia kohatasu maksma

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Lasteaed.
Lasteaed. Foto: Sille Annuk

Tallinna linnavolikogu muutis tänasel istungil määrust, mille kohaselt olid lapsevanemad ajutiselt vabastatud lasteaia kohatasu maksmisest. Täna otsustati, et soodustus kehtib kuni 31. maini. 

Lasteaia kohatasust olid eriolukorra ajal vabastatud kõik vanemad olenemata sellest, kas lapsed käisid sel ajal lasteaias või olid kodus. Selleks, et abistada eriolukorra ajal kõiki Tallinna lapsevanemaid, nähti ette toetused ka eralasteaedades käivate laste vanematele ja lapsehoiuteenust kasutavatele lapsevanematele. 1. juunist taastatakse Tallinna lasteaedades kohatasu, mis peatati linnavolikogu poolt märtsi lõpus eriolukorra ajaks.

Kristen Michal.
Kristen Michal. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Kristen Michali sõnul on vale ja halb, et Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart taaskehtestas lasteaia kohatasu, kuigi majanduses keerulisemad ajad veel süvenevad.

Michali sõnul oli lasteaia kohatasu kaotamine linnavolikogu poolt õige otsus, mis ühe lapsega perele tähendas aastas 854 euro suurust rahalist kokkuhoidu, kahe lasteaias käiva lapsega pere jaoks aga 1708 eurot. «Need on suured summad, millest on peredele palju abi ka heal ajal, rääkimata siis keerulistest aegadest,» leiab Michal. Tema sõnul ei ole kohatasu taastamine praegu õige, kuna kriis majanduses ning sellega kaasnevad raskused seisavad paljudel peredel veel ees. 

Tema sõnul tegi Reformierakonna fraktsioon täna volikogus ettepanekud, milliste  kulude arvelt Tallinn saaks lasteaedadele kohatasu katta, et lastevanemate makstav raha jääks neil oma pere kasutusse. 

«Lasteaia kohatasu kaotamise eest oleme seisnud 2017. aastast, põhimõttega, et haridussüsteem oleks ühtne algusest lõpuni. Kuna kohatasu ei nõuta üheski teises haridusastmes, ei ole põhjendatud selle nõudmine ka alushariduses,» lisas Michal.

Tallinna linna 2020. aasta eelarve maht on 824 miljonit eurot. Michali sõnul läheb lasteaia kohatasu kaotamine aastal 2020 maksma ligikaudu 11 miljonit eurot. Alates järgmisest aastast tähendab lasteaia kohatasu kaotamine linnale igal aastal ligikaudu 18 miljoni euro suurust väljaminekut. Katteallikatena saaks selle katmiseks Reformierakonna hinnangul kasutada linna propagandakulude kärbet, linnale kehvade lepingute ümbertegemist, linnaametnike tööjõukulude vähendamist ja linnaasutuste ümberkujundamist.

Tallinna volikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimehe Rainer Vakra sõnul tuleks kaotada lõplikult lasteaia kohatasu. Sotsiaaldemokraatide arvates poleks õiglane aprillis kaotatud kohatasu tänasel volikogu istungil uuesti kehtestada.

Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Remo Tõnismäe

Pealinnas on kohatasu määr 71,25 eurot kuus lapse kohta. Kui peres on kaks lasteaiaealist last, on summa 142,50 eurot kuus ja 1 710 eurot aastas. «Aprillis vabastasime Tallinna lapsevanemad kohatasust. Nüüd, majanduskriisi süvenemisjärgus, tahab linnavalitsus vanematelt seda jälle nõudma hakata,» ütles Vakra

Tema sõnul räägib linnavalitsus kohatasu vabastamise analüüsimisest, aga tegelikult kehtestab alusharidusele uuesti maksu ning kulutab ainult ametnike tööaega, et protseduurides kosmeetilisi muudatusi teha.

«Sotsiaaldemokraatide varasemad püüded lapsevanemad lasteaia tasust vabastada on seni volikogus poliitiliste mängude tulemusena maha hääletatud. Praegu on aeg, kus tuleb hoolida ja igal võimalusel kaaslinlasi aidata,» lisas Vakra.

Eesti suurimas omavalitsuses Tallinnas käib lasteaias üle 22 000 lapse, kelle vanematelt korjatakse pea 19 miljonit eurot aastas kohatasu, selgitas Vakra. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles