Euroopa suurriikide elanikud on piirangute leevendamise kiiruse osas eri meelt

Postimees
Copy
Ranna desinfitseerimine Prantsusmaa Cannes' linnas.
Ranna desinfitseerimine Prantsusmaa Cannes' linnas. Foto: Valery Hache/AFP/Scanpix

Koroonaviiruse pandeemia tõttu kannatada saanud Euroopa riigid on nüüdseks asunud ettevaatlikult piiranguid leevendama, kuid tavaellu naasmise kiiruse osas valitsevad Euroopa suurriikides erinevad meeleolud.

Euronewsi tellitud ja Redfield & Wilson Strategies’ poolt korraldatud uuringu käigus küsitleti kokku 4500 inimest Itaalias, Prantsusmaal ja Saksamaal.

45 protsenti vastanud itaallastest leidis, et valitsus on valinud õige tempo piirangute leevendamiseks, kuid 42 protsenti vastanud sakslastest leidis, et riigis leevendatakse piiranguid liiga kiiresti. Prantsusmaal domineerib aga arvamus, et tavaellu naasmine on on liiga aeglane. Kui sakslased ja itaallased ütlesid, et tunneksid end juunis kodust lahkudes turvaliselt, siis rohkem kui pooled prantslased väitsid vastupidist.

Samamoodi erinesid kolme riigi inimeste vaated sotsiaalse distantseerimise reeglite osas. Itaalias (54 protsenti) ja Prantsusmaal (63 protsenti) soovitakse, et sotsiaalse distantsi hoidmisega seotud reegleid leevendataks. Samal ajal uskus 54 protsenti küsitletud sakslastest, et reeglid peaksid edasi kehtima. Siinkohal mängivad Euronewsi hinnangul vastuste juures rolli erinevate riikide kombed. 

Tööle naasmiseks oldi valmis kõigis kolmes riigis, kuid baare ja restorane oleks valmis külastama vaid kolmandik vastanutest.

Ettevaatlikkus kandub üle ka turismiplaanidele. Nii väitsid pooled vastanud sakslastest ja itaallastest, et ei kavatse sel suvel kuskile reisida. Prantslased eelistavad aga sel suvel siseturismi ja kavatsevad eelkõige reisida oma riigi sees. Tagasihoidlike reisiplaanide põhjusena toodi välja mure turvalisuse osas.

Saksamaal ja Prantsusmaal on plaanis ELi kodanike jaoks piiripiirangud kaotada 15. juunil. Viiruse tõttu Saksamaast ja Prantsusmaalt rohkem kannatanud Itaalia soovib aga järgmise nädala kolmapäevast Euroopa turistidele piirid avada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles