E-kaubandus aitab käsitöömeistritelgi hinge sees hoida

Sirje Niitra
Copy
Avinurme Puiduaida perenaine Eveli Tooming koos abikaasa Toomasega, kes puidu­aidas meistri ametis. Olukorda jälgib nelja-aastane tütar Margret.
Avinurme Puiduaida perenaine Eveli Tooming koos abikaasa Toomasega, kes puidu­aidas meistri ametis. Olukorda jälgib nelja-aastane tütar Margret. Foto: Matti Kämara

Kriisi ajal on kohalikele käsitöötegijaile suureks abiks olnud läheduses tegutsevad poekesed, mis on omakorda nii endal kui ka klientidel hinge sees hoidnud suuresti tänu e-kaubandusele.

Juba üle kümne aasta tegutsenud Avinurme Puiduaida perenaise Eveli Toominga sõnul on nii turisminduse kui ka tootmisega tegelev ettevõte seni ilusasti vastu pidanud ja endiselt elus, ehkki kerge pole muidugi olnud.

„Töörütm on olnud tavaajaga võrreldes ikka väga teistsugune. 13. märtsil saatsime ära viimase grupi ja sellest alates on meie toitlustuse pool toiminud rohkem supiköögina. Töötubade ja käsitöötoodete müük on peaaegu kadunud,” kirjeldas ta nukrat olukorda.

Nina aitas vee peal hoida e-pood

Viimased paar nädalat on elu siiski pisitasa tagasi tulnud ja ehkki eelolev suvi tuleb mõnevõrra teistsugune, siis siinsed tegijad veel lootust kaotanud pole.

Mõnevõrra on aidanud nina vee peal hoida e-pood, mille kaudu on saanud tellitud käsitööesemed ja kingitused mugavalt soovijaile teele läkitada. Nii suurt e-müüki pole varem kunagi olnudki. Kui kogukäive langes 70 protsenti, siis e-poe läbimüük kasvas umbes sama protsendi võrra, ehkki summade suurusjärke ei saa omavahel võrrelda.

Kõige rohkem mõjutas ettevõtet ekspordi täielik kadumine. Kui veel aasta tagasi sai puiduait uhkustada sellega, et neil on väga suur laastust korvide tellimus Jaapanist ja Skandinaaviast telliti väga palju saunamööblit, siis nüüd tuli peamiselt kohalikega hakkama saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles