Millist voodit valida kasvavale lapsele?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Voodi on üks olulisemaid sisustuselemente meie kodudes - see on koht, kus saame lõõgastuda ja puhastada oma meeli. Eriti oluline on see laste jaoks, kes vajavad kasvuks head und ja tuge. Lapsed kasvavad kiiresti, mistõttu on üks suurimaid väljakutseid leida voodi, mida saaks kasutada pikaajaliselt ning püsiks lapse jaoks mugava unepesana. Järgmisena mõned näpunäited, kuidas valida lapsele voodit, mis peaks vastu kauem kui aasta.

Vali suurem voodi

Meile kõigile meeldib magada voodis, mis on suur ning pehme. Seetõttu ei peaks Sa koonerdama voodi suuruse valimisega ka lapse puhul - näiteks paljud pered ostavad ka väiksemale lapsele koheselt peale hälli kompaktvoodi, mis on tegelikult mõeldud koolieas olevale lapsele. Juhul, kui võtab suurem voodi liiga palju ruumi, mis on näiteks eriti oluline mitme lapse puhul, kes jagavad tuba, oleks mõistlik soetada narivoodi. Suurust valides peaksidki seetõttu valima just sellise narivoodi, mis peaks vastu vähemalt 18 kuni 36 kuud - nii ei mõju sage voodite vahetamine nii rahakotile ning on ka lapse jaoks mugavam.

Foto: Shutterstock

Kaalu pikendatava voodi ostmist

Pikendatavaid voodeid on olemas erinevates suurustes ja pikkustes, mistõttu leiad kindlasti oma lapsele sobiva. Neid voodeid on võimalik julgelt kasutada 6 kuni 7 aastat, mistõttu ei pea Sa niipea uue voodi soetamise pärast muretsema. Kui ajaga on voodi hakanud lapsele väikseks jääma, muuda see kasutusjuhendi järgi pikemaks ning nii saad jälle voodi muuta lapse jaoks mugavaks.

Väldi lapsikuid disaine

Autokujulised või Hello Kitty disainiga voodid on kindlasti väiksemate laste jaoks ahvatlevad, kuid paraku kasvavad lapsed sellest mingi hetk välja. See võib sobida väiksele lapsele, kellele kindlasti meeldib see lahendus veel aastaid, kuid juba kooliealise lapse puhul pigem eelista klassikalist puidust voodit. Kui vaja, siis saad selle muuta lapse jaoks isikupäraseks läbi erineva voodipesu, mis on näiteks  tema lemmik multikategelase või loomadega kaetud disainiga.

Vali kvaliteetne ja toetav madrats

Madratsi valimisel tasub eelistada vahtmadratsi asemel  vedrumadratsit - need võimaldavad lapse kasvava keha jaoks kõige paremat tuge ja mugavust, mis tagavad lapse jaoks ka parema une. Nimelt vahtmadratsitel puuduvad toetavad osad, mis hoiavad selga magades õiges asendis -  arvestades, et laste kehad kasvavad ja muutuvad, ei ole see soovituslik.

Foto: Shutterstock

Üks olulisemaid faktoreid mida lastevoodi puhul jälgida, on korralik tugi seljale. Äärmiselt oluline on tagada, et lapse kael ja selg oleks magamise ajal loomulikus asendis. See aitab vältida pinget seljas, tagades õige selgroo kasvu ja hea une. Seetõttu lisaks vedrumatsi eelistamisele võiksid lasta lapsel enne ostu proovida uuel madratsil pikali heita, jälgida lapse hoiakut ning küsida, kas madrats on lapse jaoks mugav. 

Ära kuluta liiga palju väikelaste voodi peale

Kuigi väikelaste voodid koos raamiga on äärmiselt olulised, et kaitsta last võimalike kukkumiste eest, kasvavad paraku lapsed nendest väga kiiresti välja. Väikelaste voodi on aga ideaalne lapse jaoks, kes on hällist välja kasvamas ning vajab sellele asendust. Lapse kasvu arvestades peab see voodi vastu 18 kuni 36 kuud, mis oleneb omakorda lapse kasvamise kiirusest. 

Kuidas voodit hooldada?

Peale voodi soetamist peaksid kindlasti tähelepanu pöörama ka voodi puhtusele - seetõttu peaksid ka vältima kasutatud madratseid. Seetõttu vaheta ja hoolda regulaarselt voodipesu, puhasta madratsit, pese tekki ja patju. Madratsi pesemise jaoks saad kasutada majapidamises olevaid vahendeid - vett, salvrätikuid, äädikat, soodat ja lausa habemeajamisvahtu. Tekkide ja patjade pesemisel on äärmiselt olulne tutvuda nende küljes olevate siltidega, et pesta neid korrektselt ja kuivatada. Näiteks villaseid tekke ei ole soovituslik panna pesumasinasse, kuna vill imab enda sisse palju vett muutes enda kaalu tunduvalt raskemaks, mistõttu võib see olla liigseks koormaks ka pesumasina trumli jaoks. Sulgedest patju ja tekke oleks mõistlik peale pesumasina pesu ka kloppida, et muuta need taas kohevaks. Osad materjalid ei pruugi üldse masinapesu või ka käsitsipesu taluda, mistõttu tuleks siis pöörduda keemilisse puhastusse.

Kasvava lapse jaoks voodi leidmine on oluline otsus nii lapse tervise kui ka rahalises vaatepunktis. Pidades meeles eelnevaid punkte saad olla kindel, et leiad oma lapsele kõige parema voodi. Sobiva voodi võid leida Kaup24 veebipoest.

 
Copy
Tagasi üles