EL hakkab netipedofiilidega karmimalt võitlema

Postimees
Copy
Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Euroopa Liit valmistab ette meetmeid, mille abil oleks võimalik senisest efektiivsemalt võidelda laste seksuaalse kuritarvitamisega internetis. Taolised kuriteod muutusid sagedasemaks koroonaviirusest tingitud piirangute ajal.

Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Ylva Johansson ütles Saksamaa ajalehele Die Welt, et soovib ELi poolt näha efektiivsemat võitlust laste seksuaalse kuritarvitamise vastu küberruumis. Muu hulgas sooviks Johansson teha intensiivsemat koostööd sotsiaalmeediafirmadega.

Ylva Johansson.
Ylva Johansson. Foto: Olivier Hoslet/AP/Scanpix

«Alates Covid-19 pandeemia algusest on nõudlus laste seksuaalset kuritarvitamist kujutavate materjalide suhtes mõnes liikmesriigis 30 protsendi võrra kasvanud,» ütles Johansson.

Uue plaani kohaselt loodaks uus ELi keskus, mis aitaks liikmesriikidel laste kuritarvitamisega seotud juhtumeid uurida, ennetada ja nendega võidelda. Samuti lihtsustaks see piirideülest infovahetust.

Johansson kutsus üles kurjategijaid karmimalt karistama. «Me vajame ennetusstrateegiaid, aga me ei saa vaid sellele toetuda,» sõnas ta. «Peame ka seadusi jõustama, kui neid rikutakse ja näitama, et meie väärtused domineerivad nii internetis kui ka päriselus.»

Euractivi teatel on eksperdid korduvalt häirekella löönud ja öelnud, et erinevates riikides kehtestatud piirangud asetasid paljud lapsed haavatavasse olukorda, kuna neil puudus võimalus abi otsida.

Probleemi tõsidust kinnitas laupäeval toimunud politseioperatsioon Saksamaal, mille käigus peeti kinni 11 inimest, keda kahtlustatakse pedofiiliagrupeeringu liikmeks olemises ning oma tegevuse filmimises. Politsei konfiskeeris 27-aastase kahtlustatava keldrist Münsteris 500 terabaiti andmeid, muu hulgas videoid ja fotosid. Seni on kindlaks tehtud vähemalt viis 5-12-aastast võimalikku ohvrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles