Keiu Telve: loovus on trump

Keiu Telve
, antropoloog, Rakendusliku Antropoloogia Keskuse juhatuse liige
Copy
Keiu Telve.
Keiu Telve. Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriasutused saavad just praegu olla inimeste jaoks olemas, kirjutab okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu tegevdirektor Keiu Telve.

Hiina hieroglüüf, mis kujutab kriisi, koosneb kahest osast: üks neist tähendab ohtu, teine võimalust. See kirjeldab hästi Eesti kultuurisektori reageerimist viimaste kuude eriolukorrale. Mida see aeg meile õpetanud on ja kuidas minna edasi?

Kultuuriasutuste suurim väärtus on loovus. Hiljuti kuulsin üht muusikut rääkimas, kuidas eriolukorra esimesel ööl mõtles ta ­välja virtuaalsed muusikatunnid, ­mida nüüd on tellitud kõikjalt maailmas. Kriisiaja meelelahutust pakkusid kümned, kui mitte sajad sotsiaalmeedia vahendusel peetud kodukontserdid. Muuseumid tegid enneolematuid virtuaalseid näitusi ja giidituure. Uued lahendused sündisid tundide ja päevadega.

Samamoodi tuli rakendada kiirust, paindlikkust ja kohanemisvõimet, kui peaaegu üleöö avati vabaõhumuuseumid ja nad suutsid paaripäevase etteteatamisega ohutult võtta vastu külastajaid. ­Eriolukorra möödumise järel tekib loovaid lahendusi aina juurde: autokinod, virtuaalfestivalid, väikestes gruppides muuseumide erikülastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles