Milliseid aknakatteid valida?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Kodu sisustamine on parim moodus lasta oma loovusel lennata! Kõige enam saate oma loovust näidata aknakatete valimisega. Aknakatted on ühed olulised sisustuselemendid teie kodus, kuna need jäävad interjööris eriti hästi silma. Valiku tegemisel kaaluge, kas eelistate pigem funktsionaalsust või panustate rohkem välisele ilule. Tekstiilist kardinad, rulood – valikut on absoluutselt igas stiilis kodusse! Siin on paar olulist näpunäidet, kuidas enda koju sobivad kardinad leida ja millised on tänapäeval kõige populaarsemad aknakatete tüübid.

 

Rulookardinad

Rulood on mugavad aknakatted, mis ei paista interjööris silma. Valikut tehes saate valida kahe erineva tüübi vahel – tekstiilist ruloo ja kassettruloo. Tekstiilrulood on väga kergesti paigaldatavad, enamasti universaalsed ning sobivad igat tüüpi akendele. Samuti on värvi- ja mustri valik lai. Kassettrulood ei sobi kahjuks päris igat tüüpi akendele, kuid tänapäevastele plastikakendele on paigaldamine võimalik. Paigaldus vajab rohkem oskusi või isegi spetsialisti abi.  Kassettrulood on pimendavad rulookardinad ning annavad edasi täispimendavat tulemust, mis muudavad need ideaalseks magamistubades kasutamiseks.

Foto: Shutterstock

Rulood sobivad ideaalselt igasse tuppa, kuid samuti ka väga päikselistesse kontoriruumidesse.Kui olete parasjagu ruloo otsingul, vaadake üle Kaup24 veebipood, mis pakub teile väga mitmekülgset ja soodsat valikut

Ribakardinad 

Ribakardinad sobivad enamasti väga paljude interjööri stiilidega. Neid on saadaval mitmesugustest materjalidest nagu näiteks klassikaline puit ja alumiinium, mis sobib ideaalselt modernse stiiliga tuppa. Ribakardinad vajavad teistest rohkem hoolitsust ja regulaarset tolmu puhkimist, et hoida neid korras.

Voldikkardinad

Voldikkardinad on voltidena suletavad-avatavad tekstiilmaterjalist aknakatted. Kardin on tugev ja vastupidav ning kaitseb kuumal suvepäeval hästi ereda päikese eest. Voldikkardinates kasutatavad materjalid on niiskus- ja hallituskindlad, ning neid on lihtne puhastada. 

Foto: Shutterstock

Paneelkardinad 

Paneelkardinad on ideaalsed kardinad elutuppa või magamistuppa. Need sobivad suurte uste, akende või kahekordsete uste jaoks. Paneelkardinaid on saadaval nii läbipaistvaid, kui ka paksemast materjalist, mis vähendavad õuest tulevat kuumust.Pimendav kardinakangas võimaldab teil valgel suv hommikul kauem magada, ilma, et peaksite juba varahommikul oma silmad avama.

Bambuskardinad

Bambuskardinad on ideaalne valik neile, kes soovivad interjööri tuua naturaalsust ja looduslähedust. Bambuskardinad on funktsionaalsed aknakatted, mis pakuvad lisaks huvitavale välimusele kaitset ka UV-kiirguse ja kuumuse eest.

Foto: Shutterstock

Õhukesed päevakardinad 

Nagu ka nimi ütleb on tegemist õhukesest riidest kardinatega, mis hajutavad teie toas kergelt valgust, pakkudes teile romantilist tunnet. Õhukesi kardinaid saate riputada ruloode juurde ja kasutada päevasel ajal, et keegi teie tuppa ei piiluks. Väikestesse tubadesse sobivad hästi tagasihoidlikumad ühevärvilised päevakardinad. Avarates ruumides, seevastu, võib julgelt kasutada mustrilisi ja mitmevärvilisi kardinaid. Kardinate pikkuse valimisel veendu, et need oleksid vähemalt põrandani või veidi pikemadki.

Roomakardinad

Roomakardinate näol on tegemist kardinatega, mis on valmistatud pehmest tekstiilist - tänu sellele võivad kardinad mõjuda suursuguselt ja muuta teie lastetoa muinasjutuliseks. Roomakardinad on originaalse välimusega ning sobivad erinevat tüüpi kodudele.

Foto: Shutterstock

Lamellkardinad

Seda stiili kardinad on väga jõulise joonega ja sobivad ideaalselt nii büroosse kui ka kodusesse interjööri. Unikaalne mehhanism võimaldab kardinaid liigutada külgedele ja pöörata üksteise suhtes.Tänu nimetatud funktsionaalsusele, on võimalik suunata valgust vastavalt vajadusele.

Järgige värve ja materjale

Värvid on toa atmosfääri kujunemisel väga olulisel kohal. Kui soovite oma ruumi avarust juurde valige tuppa hallid, helerohelised, sinised või helelillat värvi kardinad. Kui aga soovite oma tuba muuta soojemaks, siis valige kollast, oranži, punast või muud sooja tooni kardinad. 

Kõige populaarsemateks kardina materjalideks on siid, puuvill ja sünteetilised kangad. Kunstmaterjalidest kardineid võite julgelt pesumasinas pesta ning samuti ei vaja need peale pesemist triikimist. 

Kuhu paigaldada kardin ja kuidas mõõte võtta?

Kardinate paigaldamiseks on mitmeid võimalusi ning samuti oleneb neist ka kuidas õigesti mõõte võtta. Te võite lisada erinevas stiilis kardinad aknaraamile, aknaava sisse, kui ka akna kohal olevale seinale. 

Aknaava ette paigutatakse tavalised rulood, nende asetamisel peate jälgima, et kardinad ei häiriks akna avamist. Aknaava esisele seinale paigutatakse üldjuhul aga tekstiilkardinad. Sobiva suuruse leidmine käib laiuse ja kõrguse mõõtmisel. Kardina paigaldamiseks aknaraamile tuleb mõõdud võtta aknaraami kõrguse ja klaasiliistude välisservade vahelisest laiusest. 

Eelnimetatud näpunaited jälgides ja teades erinevate kardinate omadusi, oskab kindlasti igaüks oma koju sobivad kardinad valida. 

Copy
Tagasi üles