Kui muruniidukist või -traktorist ei piisa

Copy
Akutrimmerit on hea kasutada tihedama asustusega kohtades.
Akutrimmerit on hea kasutada tihedama asustusega kohtades. Foto: Stokker

Kui lagedama platsi saab muretult niiduki või traktoriga ilusaks niita, siis leidub palju kohti, kuhu ratastel masinaga ligi ­ei pääse.

„Kraavikallastel, seinte ääres või alusmetsas aitavad trimmer, mootorvikat, rohulõikur, võsalõikur, võsasaag või siis lihtsalt vars,” selgitas aktsiaseltsi Stokker aia- ja metsatehnika tootevaldkonna juht Urmas Prints.

Mis on mis?

Trimmeriks loetakse Printsi sõnul lihtsat seadet, mille tööorgan on ühe või kahe tamiiliga lõikepea. Masin leiab kasutust peenraservadele ja aiaäärtele viimase lihvi andmiseks, sellega töödeldakse muruplatsi osad, kuhu niiduki või traktoriga ligi ei pääse. Tamiiliga lõikeorgani peamine eelis – niita saab aedade-kivide lähedusest seadme rikkumist kartmata.

„Rohulõikur on loodud rohttaimede mahaniitmiseks. Lõiketööks on masinale külge monteeritud metallist kolmik- või neliknuga, mille abil rohi, putked ja peenemat sorti võsa maha niidetakse. Iga rohulõikuri saab viimistlustööks varustada tamiilidega trimmipeaga.

Võsalõikur on tavaliselt rohulõikurist võimsama mootoriga ja metallnuga on asendatud saekettaga. Sellisega saab lisaks võsale langetada kuni randmejämedusi puid. Tööriista kasutusala võib laiendada, kui rohtunud materjali niitmiseks panna külge rohunuga või trimmipea.

Seega kehtib reegel: mida võimsam tööriist, seda laiem kasutusala. Samas tuleb silmas pidada, et käsikäes suurema võimsusega kasvab tööriista kaal. Üldjuhul saab niidumasina trakside abil endale külge riputada ja nii kätele mõjuvat koormust märgatavalt vähendada,” tegi Prints selgeks, mis on mis.

Tema sõnul alahinnatakse sageli tehtava töö mahtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles