Vaimse tervise murede korral saab nüüd tasuta veebinõustamist

Meinhard Pulk
Copy
E-sigareti kasutajatel on kaks korda suurem tõenäosus saada depressiooni diagnoos võrreldes nendega, kes pole kunagi e-sigarette tarvitanud. Pilt on illustratiivne.
E-sigareti kasutajatel on kaks korda suurem tõenäosus saada depressiooni diagnoos võrreldes nendega, kes pole kunagi e-sigarette tarvitanud. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Covid-19 pandeemia muutis paljude inimeste elu ja muutustega käivad tihti kaasas psühhosotsiaalsed pinged. Nüüd pakuvad Eestis vabatahtlikud vaimse tervise murede korral tasuta veebinõustamist, teatas pressiteate vahendusel MTÜ Peaasjad.

Teiste riikide kogemus näitab, et kriisis ja sotsiaalses isolatsioonis võivad vaimsed häired ägeneda, kodudes on rohkem perevägivalda ja inimesed satuvad suurema tõenäosusega traumaatilistesse sündmustesse. 

Abi osutamiseks käivitati uus veebipõhine nõustamisteenus, kus abivajaja viiakse kokku vastava koolituse saanud vabatahtlikuga. Projektis teevad kaasa noorpsühhiaatrid Eesti Psühhiaatrite Seltsist, peaasi.ee meeskond, sotsiaalkindlustusameti eksperdid ning  erinevad eksperdid. Vabatahtlikke aitab kaasata vabatahtlike andmebaas VAAB.

Juba mõnda aega saavad peaasi.ee nõustajatelt abi 16-26-aastased noored. Eesti Psühhiaatrite Seltsi noorpsühhiaatrite sektsiooni esimees dr. Helena Kisand rõhutab, et uue projekti sihtgrupp on laiem. Inimene, kes soovib nõu, võib aja broneerida peaasi.ee veebilehel. Samas saab valida, missugusel videoplatvormil inimene kohtuda soovib ja kui videokohtumine ei sobi, võib suhelda ka e-kirja teel. Soovi korral saab nõustajaga rääkida kuni tund aega järjest ja kuni viis korda.

15. juunil alustas projektiga 20 vabatahtlikku. Pilootperiood kestab augusti lõpuni. Siis saab hinnata ja otsustada, kuidas edasi minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles