Linda Lainvoo: Päts kui sümbol (3)

Linda Lainvoo
Copy
Linda Lainvoo
Linda Lainvoo Foto: Erakogu

Muinsuskaitseameti kunstipärandi valdkonna juht, muuseumide ja kunstipärandi osakonna juhataja Linda Lainvoo kirjutab Konstantin Pätsile loodava ausamba tähendusest.

Konstantin Pätsi isiku tähtsuses Eestile ei ole ilmselt küsimust – Päts on sümbol. Samuti pole küsimust selles, et tema rolli ja tähenduse üle jõuame ühiskonnana veel aastakümneid vaielda. Debatt nii Pätsi monumendi vajalikkuse, põhjendatuse kui ka asukoha ümber on kestnud aastaid. Sotsiaalset tundlikkust selle teema suhtes näitasid hästi reaktsioonid, mis järgnesid ideele rajada Pätsi monument Toompeale Kuberneri aeda riigikogu kõrvale.

Ka praegune asukoht on mitmes mõttes sümboolne: ­Estonia teatri hoone on Eesti ­seisukohalt märgiline juba enne Eesti Vabariigi sündi. Omariikluse algusega seotud sündmused paigutavad Pätsi isiku samuti täiesti arusaadavalt valitud kohta. Samal ajal peab silmas pidama ka linnaruumi muutumist ning tähenduste ja rõhuasetuste nihutamist. Tammsaare pargi ja Estonia teatri taguse avaliku ruumi rekonstrueerimise käigus liigutati väljaku serva varem otse Estonia teatri taga paiknenud ja Tallinna linnaruumi kontekstis pigem pompoosne Lembit Palutederi loodud mälestussammas, pühendatud 1905. aasta sündmustele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles