Erkki Bahovski: Hiina paradoks (9)

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Erkki Bahovski FOTO: Tpm
Erkki Bahovski FOTO: Tpm Foto: TPM

Nõukaajal elanud mäletavad kindlasti, mis on defitsiit ja letialune kaup. Kaup, mida oli alati puudu ja mida tuli tuttavalt müüjalt manguda. Tihti polnud asi lihtsalt defitsiidis, vaid võrdluses läänemaailma analoogsete kaupadega.

Need, kel õnnestus nõukaajal näha Soome televisiooni, said kohe aru, millest nad olid ilma jäänud. Mõnel läks korda piiri tagant smugeldada sisse ka lääne ajakirju, millest võis samuti enneolematut kraami imetleda. Hiljem tulid juba Viru ärikad, kel õnnestus see tavaar ka materialiseerida.

Suurem küsimus on, kui paljud meist mõtlesid vabadusele ja inimõigustele seoses läänega. Ma usun, et vabadusele mõeldi küll, aga esmajoones – möönan oma julget oletust – seostus lääs ilusate autode, mitte kohe lagunevate jalatsite ja söödava vorstiga. Eriti suur vahe oli elektroonikas. Näiteks telekad Sharp ja Berjozka olid pärit justkui eri planeetidelt. Seega mängis läänele kätte külma sõja võitmise mitte üksnes Tähesõdade programm, Nõukogude Liidu invasioon Afganistanis, vaid ka nn pehme jõud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles