TEATEID AAFRIKAST. Riigina toimiv Somaalimaa ihkab endiselt tunnustust (1)

Karin Kaup Lapõnin
, Aafrika-ekspert
Copy
Somaalimaa naised 2010. aastal pealinnas Hargeysas presidendivalimistel osalemas.  FOTO: Ali Musa / AFP / Scanpix
Somaalimaa naised 2010. aastal pealinnas Hargeysas presidendivalimistel osalemas. FOTO: Ali Musa / AFP / Scanpix Foto: ALI MUSA/AFP/SCANPIX

Kuigi nelja miljoni elanikuga Somaalimaa on juba paarkümmend aastat rahulik ja stabiilne ning sellel on kõik riigile omased tunnused, ei tunnusta 60 aasta eest Briti kolonialismi alt vabanenud Somaalimaad siiani mitte ükski riik. Mis on selle põhjus?

Aafrika Sarvel India ookeani Adeni lahe ääres paiknev Somaalimaa asub Somaa­limaa keskaegse Adali sultanaadi territooriumil. Kui 1960. aastal eralduti Briti impeeriumist, siis iseseisvusid samal ajal Prantsuse Somaalimaa (praegune Djibouti), Briti Somaalimaa (praegune Somaa­limaa) ja Itaalia Somaalimaa (praegune Somaalia).

Somaalimaa iseseisvust tunnustas kohe üle 30 riigi, kuid viis päeva hiljem ühineti lõunapoolse Somaaliaga üheks Somaalia riigiks. Nende kahe riigi kooselust ei saanud aga asja. Somaalimaa degradeeriti peatselt provintsi staatusesse ja Somaalia riigi keeras nässu 1969. aastal riigipöördega võimule tulnud diktaator Siad Barre.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles