Tüür: Lääs peaks selgelt ütlema, et ei tunnusta Valgevene valimiste ametlikke tulemusi (8)

BNS
Copy
Karmo Tüür.
Karmo Tüür. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Politoloog Karmo Tüür leiab, et läänemaailm peaks üheselt ja selgelt ütlema Valgevenele, et ei tunnusta sealsete presidendivalimiste ametlikke tulemusi.

Tüür märkis «Aktuaalsele kaamerale» antud kommentaaris, et Lääne tavapärases tööriistaportfellis on alati olemas sanktsioonide instrument, mida on mugav väljakuulutada ja sisse seada, aga nende mõju on pika vinnaga.

Lühemas perspektiivis peaks tema hinnangul olema lääneriikide sõnum Valgevenele selge ja ühene. «Et me ei tunnusta pühapäeval toimunud valimisfarsi ametlikke tulemusi ja vajadusel toetame ka uute, korrektsete valimiste läbiviimist. Selle juures peab tingimata olema nõue, et riiki lubatakse rahvusvahelised valimisvaatlejad. Samas, me ei tohi mitte mingil juhul hakata ette ütlema, kes või mis peaks olema nende valimiste tulemus. Meie jaoks peavad olema olulised protseduurid, mitte persoonid,» rääkis ta.

Venemaa huvi on tema sõnul aga vastupidine lääneriikide huvile.

«Kremli huvi on risti vastupidi. Venemaad ei huvita kunagi protseduurid, neid huvitavad persoonid. Praegu on Kremli huvides korraldada nii, et ükskõik, mis moel, saaks järgmiseks võimukandjaks – kas siis valimiste teel või mitte – selline inimene, kes on Moskvale kuulekam kui Lukašenka.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles