Eesmaa Solmani õnnitlusest Iisraelile: kõige mõistlikum see tegu ei olnud (3)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu ja väliskomisjoni juht Enn Eesmaa.
Välisminister Urmas Reinsalu ja väliskomisjoni juht Enn Eesmaa. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eile jõudis ERRi vahendusel avalikkuse ette, et rahvastikuminister Riina Solman (Isamaa) õnnitles Iisraeli Jeruusalemma päeva puhul, millega juudiriik tähistab linna idaosa okupeerimist 1967. aastal. Solman tegutses vastupidi Eesti ja Euroopa Liidu ametlikule seisukohale, millega pälvis mõõdukat kriitikat riigikogu väliskomisjoni esimehelt Enn Eesmaalt (Keskerakond).

Iisrael okupeeris 1967. aasta Kuuepäevases sõjas Ida-Jeruusalemma Jordaanialt. Eesti ja Euroopa Liit okupatsiooni ei tunnusta. Kiri, millele Solman allkirja andis, oli koostatud mitme Euroopa riigi parlamendisaadikute poolt. Eelnevalt oli Solman teavitanud ka välisministeeriumit.

Kuigi Eesmaa rõhutas, et tema jaoks pakkus loole hoopis teise dimensiooni teadmine, et Solman andis allkirja eraisikuna ja mitte valitsuse liikmena, siis «kõige mõistlikum» see tegu siiski ei olnud.

«Teinekord võiks, jah, olla võib-olla diplomaatilisem ning natukene rohkem konsulteerida ja mõelda enne, kui selliseid lausungeid või allkirju anda,» tõdes Eesmaa. «Kuid samas ei ole ju ka väga õige inimesi piirata. Eriti, kui ta rõhutab, et tegi seda eraisikuna. Mina ei oleks seda teinud, arvestades Eesti ja Euroopa Liidu üldist poliitikat. Tuleb alati mõelda ka Araabia riikidele ning milline on nende reageering sellele õnnitlustelegrammile. Selles mõttes ei olnud jah, kõige mõistlikum [tegu], aga palju hullem oleks olnud, kui ta oleks avaldanud ametliku ministeeriumi või Eesti valitsuse seisukoha.»

Välisminister Urmas Reinsalu kommenteeris, et Solmani avaldus Eesti välispoliitilist liini ei muutnud. «Selles tundlikus küsimuses on Eesti välispoliitiline positsioon sama Euroopa Liidu välispoliitilise positsiooniga. See on valitsuse ametlik seisukohavõtt, nii et Riina Solmani õnnitlus on tema poliitiline avaldus ja nii ma seda käsitlen.»

Euroopa Parlamendi saadiku, pikaaegse välisministri Urmas Paeti (Reformierakond) sõnul ei saa ministreid pelgalt eraisikutena sellistel puhkudel käsitleda. «Minister ei saa selliseid asju teha eraisikuna, ükskõik, mida ta ise arvab või ütleb. Kõik ülejäänud käsitlevad teda ikkagi kui valitsuse liiget,« sõnas Paet. «Ja ilmselt ka selle kirja koostajad ei pöördunud Solmani poole põhjusel, et ta on lihtsalt kena inimene, vaid nad pöördusid, kuna ta on poliitik ja veelgi enam valitsuse liige. Nii et seda tulebki võtta välispoliitilistele avaldusena.»

Riina Solman:

«Õnnitlesin Iisraeli presidenti Iisraeli riigi tähtpäeval kui eraisik ja ei näe sellesinimliku teos põhjust häbenemiseks. Igal inimesel, sealhulgas ministril, on omasüdametunnistusele ja seisukohtadele õigus. Välispoliitikat kujundab Eestis välisministeerium ja minu õnnitluse saatmine seda ei muuda.

Teavitasin kodanikualgatuse korras liitumisest õnnitlusega ministrit ja ka oma ministeeriumi töötajaid. Lugupidamise avaldus, õigus inimlikule lugupidamisavaldusele ning riigi välispoliitika on võimalik lahus hoida.»

Rahvastikuminister Riina Solman
Rahvastikuminister Riina Solman Foto: Tairo Lutter
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles