Euroopa koolilapsed varjuvad maskide taha (1)

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Saksamaa Hesseni liidumaa ei kehtestanud maskikandmise kohustust, aga siiski otsustasid pea kõik Hanau linna Karl Rehbeini nimelise kooli õpilased tunnis nägu katta. 
Saksamaa Hesseni liidumaa ei kehtestanud maskikandmise kohustust, aga siiski otsustasid pea kõik Hanau linna Karl Rehbeini nimelise kooli õpilased tunnis nägu katta. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Sügise lähenedes kaaluvad Euroopa riigid, milliste meetmetega tagada laste turvaline naasmine koolipinkidesse. Julgustavalt ei mõju näited riikidest, kus koolid juba augustis avati, aga nakatumisjuhtumite tõttu kiiresti uuesti kinni pandi.

Õpetajaid, õpilasi ja lapsevanemaid, aga ka riikide valitsusi teeb eriti murelikuks tõik, et kooliaasta algusega samal ajal paistab nakatumiste arv paljudes riikides liikuvat tõusujoones. Samal ajal on teada, et koolide sulgemine viiruse esimese laine ajal tähendas paljudele vanematele raskusi töö- ja pereelu ühildamisel ning lastele lünki teadmiste omandamises.

Üksmeelt selle osas, kuidas viiruse levikut koolides tõkestada, pole ei üleeuroopaliselt ega kohati riikide siseseltki. Siiski püüavad nii valitsused kui ka koolid kehtestada reegleid, mis võimaldaksid koole võimalikult kaua avatuna hoida. Paljud riigid panustavad maskide kandmisele ja õpilaste hajutamisele koolihoonetes.

Teiste seas peavad kooli siseruumides maske kandma 7. septembril uut kooliaastat alustavad Kreeka õpetajad ja õpilased, kirjutas ajaleht Kathimerini. Riidest maskid jagab riik kandjatele tasuta, seejuures arvestatakse, et maske tuleb vahetada mitu korda päevas. Kreekas pööratakse tähelepanu ka sotsiaalse vahemaa hoidmisele ja nii ei tohi ühes klassiruumis viibida rohkem kui 17 õpilast.

Ebaselgem on algava kooliaasta eel olukord Inglismaal ja Walesis. Suurbritannia valitsuse ametlik seisukoht oli pikka aega, et septembris kooli naastes maske kohustuslikuks ei tehta. Nimelt peljatakse, et maskide vale kasutamine võib viirusesse nakatumise ohtu hoopis suurendada ja takistada õpilaste ja õpetajate omavahelist suhtlemist, vahendas Briti ringhääling BBC.

Kimbatuses Suurbritannia

Paraku on hirmutava näitena mõjunud Šotimaa, mis esimese Ühendkuningriigi territooriumina juba paari nädala eest koolide uksed avas. Selle aja jooksul on koroonaviirusega nakatunud õpilasi või õpetajaid tuvastatud enam kui kümnes koolis.

Olukord on tõsiseim Dundee linnas asuvas Kingsparki koolis, kus viirusesse on nakatunud 21 töötajat ja kaks õpilast, mistõttu otsustati kool sulgeda ning õpilased ja kõik nendega koos elavad inimesed kaheks nädalaks karantiini paigutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles