Käpp: turismindus vajaks 90 miljonit

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees Ain Käpp otsesaates «Otse Postimehest». Saatejuht Toomas Kask.
Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees Ain Käpp otsesaates «Otse Postimehest». Saatejuht Toomas Kask. Foto: Madis Veltman

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees Ain Käpp ütles Postimehe otsesaates, et riik peaks turismindusele abimeetmete puhul tegema sektoripõhise erisuse. «Hinnanguliselt on vaja 65–90 miljonit eurot, aga sellega päästaks ka terve sektori,» nentis ta.

Kas suvel hakkas turismisektorile tunneli lõpus juba valgus paistma, aga nüüd hakkab see taas tuhmuma?

Tegelikult on see suur eksiarvamus, et meil on suvel hästi läinud. Tõesti, mõningane leevendus tuli, näiteks Pärnusse. Seda ei ole nii palju, et saaksime öelda, et turismisektor on hakkama saanud.

Suurim tänu ettevõtete poolt kõigile inimestele, kes Eestis ringi rändasid. Aga turism on ikkagi üles ehitatud väliskülalistele. Linnades, näiteks Tallinnas, kiratses turism täiesti. Juunis oli Tallinna hotellides käive 88 protsenti keskmisest väiksem. Augustis tuleb käive väiksem, 72 protsenti.

Ja see on periood, kus tegelikult ettevõtted korjavad varusid, et talvel hakkama saada. Kriis hakkas märtsis, mis on just madalhooaja lõpp. Turismisektoris olid varud selleks hetkeks pigem otsas. Ja siis tuli kriis!

Nüüd oleme elanud kuus kuud olukorras, kus 50–90 protsenti käibest on langenud. Ja nüüd tuleb talv ning meil ei ole varusid. Olukord on keeruline, aga mitte lootusetu. Usume, et turism taastub, sest turism on oluline osa terves maailmas. Maailma kogu majandusest annab turism natuke üle kümne protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles