«Ainult sõda suudaks mu vara hävitada.» (13)

Liina Laks
, reporter
Copy
Jaak Roosaare räägib, mida ta teeks, kui kogu vara kriisis hävima peaks.
Jaak Roosaare räägib, mida ta teeks, kui kogu vara kriisis hävima peaks. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tuntust kogunud rahapaigutaja Jaak Roosaare on veendunud, et ärevad ajad valitsevad börsil alati – just see aitabki uusi võimalusi leida.

Kuidas on investeeringutel käesoleval aastal läinud?

Olen oma investeeringud jaganud laias laastus kolmeks: üürikinnisvara ja arendused, laenud ning aktsiad ja start-up’id. Üürikinnisvaras oli koroonakriisi haripunktis väike üüride langus, kuid kuna minu portfellis on eelkõige väikesed odavama otsa stuudiokorterid, siis on nõudlus nende järele olnud pidevalt tugev. Arendustes on müük aeglustunud, kuid kuna oleme ehitanud ettevaatlikult ja vastavalt nõudlusele, siis laojääki väga ka ei ole. Laenudes on tulnud vastu võtta mõned kahjumid, eelkõige restoranidest ja meelelahutussektorist. Aktsiatega on selline huvitav olukord, et kui kevadel ühtegi tehingut teinud ei oleks, siis oleks portfell sellel aastal üle 20 protsendiga plussis. Aga kuna müüsin osa aktsiaid languse alguses maha, et vaba raha tõsta, siis olen aktsiaturul indeksitele sellel aastal alla jäänud ja veel miinuses.

Kas midagi on tänavu teistmoodi kui varem või kehtivad samad investeerimistõed?

Eks ikka kehtib vana reegel «osta ja hoia tugevaid ettevõtteid», aga veelgi ekstreemsemalt. Koroonakriisist on võitnud suured tehnoloogiafirmad, kes ka turgu veavad, samal ajal on paljud teised sektorid raskustes ja miinustes. Tagantjärele tarkusena võib jällegi öelda, et hirmu haripunktis müüa ei ole tark tegu (isegi kui lühiajaliselt lähevad turud veelgi alla ja tunne on, nagu oleks olnud tark otsus), sest uuesti turule tagasi tulla on väga keeruline.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles