Raul-Allan Kiivet: teeme koroonaga koalitsioonileppe (1)

Raul-Allan Kiivet
, Tartu Ülikooli tervishoiukorralduse professor
Copy
Raul-Allan Kiivet.
Raul-Allan Kiivet. Foto: Liis Treimann

Koroonaviirus ei kao kuhugi ja meie ülesanne on õppida sellega hakkama saada. Selleks on tarvis korralikku riiklikku kohanemisplaani, kirjutab Tartu Ülikooli tervishoiukorralduse professor Raul-Allan Kiivet.

Koroonaviirus on tulnud, et jääda, ja ­võtab initsiatiivi kohe, kui valvsus kaob. Piisab ühest arulagedast ööklubis käijast Eestis ja kõigi teiste ühine pingutus jookseb liiva.

Valitsuste koroona­energiast kulub 90 protsenti nakatumise ­jälgimisele teistes riikides ja selle alusel lennuliikluse korrigeerimisele. Seda juhib ilmselt kevadine kogemus, et haigus tuli välismaalt ning lendude keelamise ja range piirikontrolliga saab viiruse tagasi piiri ­taha saata.

Tegelikult on koroonaviirus ­kohal igas maakonnas ja aastateks jäävad meid saatma nakkuspuhangud, mis levivad üle Eesti, kui vastavaid tõkkeid ei rakendata. Covid-19 on siiski nakkushaigus nagu tuberkuloos või HIV või hepatiit, mida on võimalik kontrolli alla saada tavapäraste nakkushaiguste kontrollimeetmetega. Kooselu koroonaga on meie uus normaalsus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles