Helmed tegid kaitsepoliitika maatasa: mida me saame kahe protsendi eest? (79)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Martin Helme sõnul ei ole senised kaitsekulutused asja ette läinud
Martin Helme sõnul ei ole senised kaitsekulutused asja ette läinud Foto: Eero Vabamägi

Rahandusminister Martin Helme ja siseminister Mart Helme (mõlemad EKRE) peatusid pühapäevases Tre raadio saates «Räägime asjast» ka kaitsekulutuste teemal ning tõdesid, et printsiip, mille järgi läheb SKTst kaks protsenti riigikaitsesse, pole riigi kaitsevõimele vajamineval määral mõju avaldanud. Kaks protsenti ei lähe Helmete sõnul asja ette, vaid «bürokraatlikku rahmeldamisse».

Martin Helme sõnul oleksid nemad valmis kaitsekulutuste määra SKTst tõstma kahest protsendist ka kõrgemale, aga seda juhul, kui see läheks kaitseinvesteeringuteks. «Mina olen iga kell nõus ja praegu on selleks suurepärane võimalus – võtame laenu ja täidame riigikaitselised lüngad. Õhutõrje, rannakaitse soomusmanöövervõimekus: me räägime suurusjärgus 200–300 miljonit eurot ja me täidaksime need lüngad juba ära. Kui me selle summa suunaksime kaitse-eelarvesse, siis see tõuseks üle kolme protsendi. Ma kirjutaks kahe käega sellele alla, kohe,» kelle sõnul on olemas isegi kokkulepped erinevate relvatootjatega, mis võimaldaksid vastavad hanked kohe ära teha.

«Suhtun skeptiliselt aga sellesse, et me anname ja anname kaitseministeeriumile raha juurde ja võimekuslüngad ei parane,» tõdes Martin Helme, kes küsis hiljem saatelõigu lõpetuseks, mida kahe protsendi eest on vastu saadud.

Kommentaarid (79)
Copy
Tagasi üles