Hansaplanti aednik Hanna soovitab: Milliste taimedega asendada suvelilled aiavaasides?

Hansaplant
Copy
Foto: Hansaplant

Sügis lummab kõige enam oma laia värvispektriga! Juba kätte jõudnud sügisilmad annavad märku, et on aeg oma aiavaasides ja rõdukastides olevad suvelilled vahetada välja värvikirevate sügiseste õitsejate vastu. Hansaplanti aednik Hanna annab nõu, milliseid taimi kombineerida, et luua uhkeid sügisvärvides lilleseadeid ning kuidas hoida neid pikalt ilusana.

Ideaalseteks sügislilledeks suvelillede asemel kasutamiseks on kanarbikud, eerikad, puismailased, talihalid, padipõõsas, ronitatar, krüsanteemid ja palju teised.

Värviline kanarbik

Hariliku kanarbiku õied võivad varieeruda valgest tumepunaseni ning on olemas nii liht- kui täidisõielisi sorte. Kanarbikke võib lisada nii peenardesse, amplitesse, rõdukastidesse ja aiavaasidesse, sest ilu pakuvad nad igale poole. Kanarbik on väga hea dekoratiivne taim, sest ta püsib ilus kuni külmadeni ning isegi pärast taime hukkumist säilitab ta oma dekoratiivsuse kuni kevadeni. Kanarbikud sobivad väga hästi kokku ronitatraga ning aedniku töö lihtsustamiseks on need kaks taime juba ka kokku pandud – duoplant kanarbik ronitatraga.

Foto: Hansaplant

Aednik Hanna nõuanne! Erilist hoolt kanarbikud aiavaasi istutades ei vaja, aga tuleks jälgida, et taimed ei jääks kuivale. Oluline on meeles pidada, et vaasi istutatud kanarbikke tuleks kasta kuni mulla külmumiseni ka siis, kui ilmad on vihmased. Kindlasti peaks olema aiavaasil all augud, et üleliigne vesi saaks vaasist ära liikuda.

Erilised eerikad

Eerikad (nii sale eerikad kui puiseerikad) oma erilise ilmega sobivad sügis-tavistesse aiavaasidesse ja rõdukastidesse suurepäraselt. Tegu on küll jahedalembelise taimega (5-8 kraadi), kuid samas alla nelja kraadine temperatuur lõpetab puis-eerika elutegevuse. Kuid edasi taim justkui konserveerub ja näeb kena välja kuni kevadeni. Eriline koht võiks eerikatel olla vaasitaimena just jõuluajal. Eerikad sobivad hästi kokku krüsnateemide ja padipõõpõõsaga.

Aednik Hanna nõuanne! Kasta eerikaid mõõdukalt, kuid jälgi, et mullapall läbi ei kuivaks.

Puismailane

Sügisese lillena armastab puismailane rõdukastides endale kõrvale karabrikke, hemikpööriseid, padipõõsaid, krüsanteeme ja eerikaid. Puismailane elistab päikesepaistelist kasvukohta, mullastiku suhtes on ta vähenõudlik, kuid ei talu seisvat vett. Talub miinuskraade kuni -3°C.

Foto: Hansaplant

Aednik Hanna nõuanne! Kui on soovi taimi ületalve kasvtada, siis talvitub hästi jahedas ja valges toas.

Dekoratiivne padipõõsas

Padipõõsas sobib suurepäraselt sügisesteks kaunistusteks rõdukastidesse ja aiavaasidesse, olles väga dekoratiivne ka läbi talve. Padipõõsast saab kombineerida väga paljude teiste sügislilledega kui ka igihaljaste okaspuudega, pakkudes teistele väga head tausta. Kasvukoha suhtes on padipõõsas vähenõudlik taludes tuult, kuivust, külma ja väheviljakat mulda.

Foto: Hansaplant

Aednik Hanna nõuanne! Sügisel on hea koos padipõõsa istutusega anda veeslahustunud väetist ning kasutada istutusel suvelillede istutusmulda.

Õitemeres krüsanteem

Potikrüsanteemid toovad terrassidele ja rõdudele korraliku värvipalli, mida on koos potiga lihtne ümber paigutada. Õitemeres ja erinevas värvivalikus krüsanteemid õitsevad juuli lõpust hilissügiseni välja, mis teevad nad ideaalseteks hooajataimedeks aiavaasides ja rõdukastides. Potikrüsanteeme tasub kasta regulaarselt ning jälgida, et mullapall läbi ei kuivaks ega liiga märg ei oleks. Soovitatav on krüsanteeme väetada korra nädalas õitsvate lillede väetisega.

Foto: Hansaplant

Aednik Hanna nõuanne! Vali poes selline taim, millel ei oleks veel väga paljud õiepungad avanenud, sest nii jagub õiteilu Sulle pikemaks ajaks.

Hansaplanti aednik Hanna soovitused sügislillede hoidmiseks:

  • Aiavaasides ja rõdukastides olevatele sügislillede väetamiseks sobib kasutada suvelillede kastmisväetist või taime rammu. Väetada tohiks üknes kastetud mulda, sest kuivas mullas võivad juured saada põletuse ja taim võib hukkuda.
  • Sügislilled võib istutada aiavaasis ja rõdukastis juba olemasolevasse mulda, kuid kuna koos suvelilledega on toitained mullast kadunud, siis on vajalik mulda kindlasti väetada, et ka sügislilledel saaks mullast vajalikud toitained.
  • Erilist hoolt sügislilled aiavaasi istutades ei vaja, kuid jälgima peaks, et taimed ei jääks kuivale ning et aiavaasides oleks all augud, et üleliigne vesi saaks ära liikuda.
Copy
Tagasi üles