Omavalitsuste tulud on kolme aastaga kasvanud ligi kolmandiku

BNS
Copy
Jaak Aab
Jaak Aab Foto: Tairo Lutter

Riigihalduse ministri Jaak Aabi sõnul on omavalitsuste kogutulud kolme aastaga kasvanud 30 protsenti, ulatudes sel aastal 2,3 miljardi euroni.

Täna arutasid valitsuskomisjon ning Eesti linnade ja valdade liit kohalike omavalitsuste 2021. aasta eelarve kavandamise küsimusi, teatas rahandusministeerium.

Aabi sõnul on kohalike omavalitsuste tulubaasi suurendamine riigi prioriteet. «Omavalitsustele pandud ülesannete ja kohustustega peab kaasas käima ka asjakohane rahastus ning selleks teeb valitsus omalt poolt kõik võimaliku,» ütles Aab pressiteates. Ta lisas, et aastatel 2018–2021 suurendas riik omavalitsuste tulumaksu ja tasandusfondi laekumist 185 miljoni euro võrra ning toetusfond on kümne aastaga kasvanud kaks korda. Sel aastal ulatus fondi maht üle 450 miljoni euro.

COVID-19 põhjustatud majanduslanguse tingimustes on riik omavalitsustele tänavu eraldanud 130 miljonit täiendavalt toetust eriolukorra negatiivsete mõjude leevendamiseks.

«Omavalitsused näitasid nii koroonakriisis kui kriisijärgselt üles suurepärast võimekust,» märkis Aab. Tema sõnul saab aga riik olla kohaliku elu edukal korraldamisel omavalitsustele abiks.

«Näiteks 2020. aasta lisaeelarvega eraldati omavalitsustele täiendavad 30 miljonit eurot tulubaasi stabiliseerimiseks, 30 miljonit kohalike teede hoiuks, 14,1 miljonit  juhtumipõhiseks teede toetuseks ja 70 miljonit eurot täiendavateks investeeringuteks,» lisas minister. 

Rahandusministeeriumi teatel on eriolukorrast tingitud majanduslanguses praegu prioriteediks majanduse elavdamine. Seetõttu ootab riik, et omavalitsused ei vähendaks investeeringute mahtusid.

Aabi juhitav valitsuskomisjon ning Eesti linnade ja valdade liit peavad kohalike omavalitsuste eelarveläbirääkimisi igal aastal. Liit seisab koostööpartnerina hea selle eest, et omavalitsustele oleks tagatud finantsautonoomia ja dialoog riigiga.

Eestis on kokku 79 kohalikku omavalitsust, kelle korraldada on lasteaiad ja koolid, teed, kultuuri- ja sporditegevus, sotsiaalkaitse, huvitegevus ja teised avalikud teenused. Omavalitsuste tuludest 61 protsenti laekub maksudest, 24 protsenti tasandus- ja toetusfondist ning 15 protsenti muudest allikatest.

Läbirääkimiste tulemused edastatakse valitsusele, kes suunab need koos 2021. aasta riigieelarve eelnõuga menetlemiseks riigikogule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles