Keskkonnaagentuur hoiatab: USA maastikupõlengute suits võib lähipäevil Eesti õhukvaliteeti halvendada

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Kustutuskopter Californias.
Kustutuskopter Californias. Foto: Ringo H.W. Chiu/AP

USA läänerannikul möllavate suurte tulekahjude suits liigub üle Atlandi ookeani Põhja-Euroopa suunas ning võib lähipäevil jõuda ka Eestisse.

Keskkonnaagentuuri teatel annavad meie suunas liikuvast suitsupilvest tunnistust ilmaprognoosides kasutatavad satelliidipildid. Teadaolevalt on juba pea kuu aega kestnud hiigeltulekahjude tulemusel eraldunud atmosfääri muuhulgas rohkem kui 30 miljonit tonni süsinikdioksiidi. Tulekahjud paiskavad atmosfääri nii palju saastet, et suitsupilvi võib kohata isegi enam kui 8000 km kaugusel.

«Maastikupõlengutest eraldub peamiselt CO2 ja veeaur. Lisaks tekivad osakesed (sh tahm), süsinikoksiidid, lenduvad orgaanilised ühendid, lämmastiku-, väävli- jt ühendid. Maastikupõlengutest tulenev saaste sõltub tulekahju kestusest ja intensiivsusest, põlenud ala kogupindalast ning põlenud taimede liigist ja kogusest. California maastikupõlengute puhul on CO2 heide hinnanguliselt juba praegu suurem kui elektrijaamadest pärinev heitkogus,» kommenteeris keskkonnaagentuuri andmehaldusspetsialist Elo Mandel.

Mandeli sõnul võib saaste olenevalt ilmast ja hajumistingimusest kanduda tegelikust tulekahjukohast väga kaugele. Osakesed on ohtlikud meie tervisele, põhjustades kopsu ja südame veresoonkonnahaigusi. Samuti mõjutavad saasteained atmosfääris pilvede kujunemist ning sademete tekkimist. Teadaolevalt on suur osa USA lääneranniku massiivsetest maastikupõlengutest saanud alguse välgulöökidest, mis on hea näide sellest, kuidas ilmastikunähtused on põhjustanud õhusaaste allikate tekke.  

Praeguste õhuseirevaatluste tulemusel pole Eestis mingeid ohtu tekitavaid ilminguid täheldatud. Reaalaja andmeid on võimalik jälgida kahest allikast: Eesti andmed on nähtavad aadressil http://ohuseire.ee/, Euroopa andmeid saab jälgida aadressil https://aqicn.org/map/europe#@g/56.9662/20.7642/5z

Keskkonnaagentuur kasutab kaugseiret ning antud juhul on agentuur tegelenud CAMSi (Copernicus Athmosphere Monitoring Service) mudelite prognoosi jälgimisega. Esialgse prognoosi järgi võib tõusta CO kontsentratsioon esmaspäevaks, 21. septembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles