Otsus olemas: uus aasta toob pensionilisa

Liina Laks
, reporter
Copy
Keskmine vanaduspension tõuseb uuest aastast 20 euro võrra. 
Keskmine vanaduspension tõuseb uuest aastast 20 euro võrra. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Valitsuse eilse otsusega tõuseb keskmist pensioni uuel aastal 20 euro võrra. Keskmisel pensionäril läheb sellest aga maha tulumaks.

Valitsus jõudis kokkuleppele järgmise aasta pensionitõusus. Pension uuel aastal suureneb, kuid alles alates 1. aprillist. Keskmine vanaduspension kerkib 20 euro võrra. Pensioni baasosa tõuseb 16 euro võrra, lisaks suureneb täiendav pensionilisa lapse kasvatamise eest ühelt aastahindelt pooleteisele, mis lisab pensionile veel 3,55 eurot iga lapse kohta ühele vanemale.

Ühtlasi tõuseb rahvapension 30 euro võrra, 251,61 euroni (rahvapensioni saavad need pensionärid, kes pole staažinõuet täitnud). Kokku kulub pensionitõusuks järgmisel aastal 49,4 miljonit eurot.

Samas teatas valitsus, et uuel aastal pensionit ei indekseerita. Tavaliselt tehakse seda selleks, et pension käiks ühte sammu palkade tõusuga. Ka maksuvaba tulu jääb tänavusele tasemele, ütles peaminister Jüri Ratas presskonverentsil. See on 500 eurot ehk sellest suuremat pensionit saavatel inimestel läheb pensionitõusust maha ka tulumaks. Statistikaameti andmeil oli keskmine vanaduspension tänavu teises kvartalis 529,90 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles