Danske Panga ekstöötajate kaitsja taotleb lekke tõttu kriminaalasja lõpetamist (7)

Erik Aru
, majandustoimetuse juhataja
Copy
08.10.2020. Tallinn. Vandeadvokaat Martin Hirvoja. 
08.10.2020. Tallinn. Vandeadvokaat Martin Hirvoja. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Advokaadibüroo Magnusson vandeadvokaat Martin Hirvoja esitas eile riigiprokuratuurile taotluse Danske Banki rahapesu kriminaalasja lõpetamiseks.

Hirvoja leiab, et kriminaalasja viimine kohtusse on muutunud võimatuks seoses uurimistoimiku või selle olulise osa lekkimisega. Samas taotluses soovib ta ka kriminaalasja algatamist, et välja selgitada, kuidas uurimise materjalid lekkisid.

Nimelt tuli 22. septembril ilmunud Eesti Päevalehe artiklist «Eesti pankurite eliitüksus: ilusad autod, sularahahunnikud ja salasidemed klientidega» välja, et uurimise materjale, muu hulgas näiteks ülekuulamiste protokolle on jõudnud Itaalia ajalehe l’Espresso kätte, mis jagas seda rahvusvahelise ajakirjanike konsortsiumiga ICIJ. Pärast seda on nende materjalide põhjal ilmunud veel mitu artiklit.

Hirvoja hinnangul pole selle lekke tagajärjel aus ja õiglane kohtuprotsess võimalik. Nimelt kuulub võistleva kohtumenetluse juurde, mille väljatöötamisel Hirvoja osales justiitsministeeriumi tollase asekantslerina, et pärast uurimise lõppu saavad toimikuga tutvuda kohtualused ja nende kaitsjad, aga kohtunikule peaks selle sisu teadmata jääma. Vastaspooled peavad oma tõendid ja argumendid kohtule esitama protsessi käigus, kusjuures iga tõendi kohta tuleb eraldi langetada otsus, kas see tõendiks ka sobib. Avalikkusele ei tohiks need ammugi enne kättesaadavad olla.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles