Bocuse d`Ori finaali jõudnud tippkokk Artur Kazaritski: kodutoit on luksus

Britt Rosen
Copy
Kokakunst on täppistöö: Artur Kazaritski Bocuse d`Ori võistlusboksis.
Kokakunst on täppistöö: Artur Kazaritski Bocuse d`Ori võistlusboksis. Foto: Lauri Laan

Vähe sellest, et Artur Kazaritski on Kopenhaagenis Põhjamaade tipprestorani Geraniumi peakoka parem käsi, tal on läinud nädalast ette näidata ka koht Euroopa kokkade esikümnes. Ta jõudis Bocuse d’Ori kokandusvõistluse Euroopa voorus Tallinnas seitsmendale kohale ja viis Eesti Lyonis toimuvasse finaal.

Jõudnud esmaspäeva hilisõhtul Rootsist Kapellskäri kaudu tagasi kodulinna Kopenhaagenisse, sööb Artur Kazaritski teisipäeval üle mitme nädala hommikust oma kodus, ühe laua taga elukaaslase Isabeli ja kahekuuse tütre Agnesega. Laual on kaneelisaiad, avokaadod, kõvemat Taani juustu ning puu- ja köögivilja segumahlad. Samuti kuulub tema hommikutesse komme juua filtrikohvi, mõnikord isegi mitu tassitäit.

Sillamäelt pärit ja sealses ametikoolis kokaks õppinud Kazaritski puhkab paar nädalat, enne kui uuesti kolme Michelini tärniga pärjatud ja kolm korda Bocuse d’Ori finaalis kolme värvi medaleid võitnud peakoka Rasmus Kofoedi juhitud Geraniumi restoranikööki tööpostile naaseb.

«Taandusin restoraniköögist kolmeks kuuks, et sada protsenti võistlustele pühenduda. See oli ainuõige, töö kõrvalt olnuks kõik kaunis keeruline,» räägib kokk hommikukohvi juues.

Neist paar viimast treeningunädalat olid iseäranis intensiivsed, päevad kestsid varahommikust hilisõhtuni. Et ikka kahe eestimaisest toorainest toidu, üks angersägast ja teine vutist, valmistamislligutused mahuks minutipealt võistlusaega, viie tunni ja 35 minuti sisse. Ning et ta suudaks teha oma parima kokandusliku etteaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles