GALERII Poola abordiseaduse vastased kogunesid Vabaduse väljakul (15)

Copy

Kolmapäeval kogunesid meeleavaldajad Tallinnas Vabaduse väljakul, et seista naiste õiguste eest ja toetada Poolas abordiseaduse pärast käivitunud protestilainet. 

Poolas käivitusid meeleavaldused, mil ülemkohus otsustas 22. oktoobril, et vigase loote aborti reguleeriv seadussäte on vastuolus Poola põhiseadusega. Uue eelnõu järgi oleks abort ebaseaduslik ka alaealise seksuaalse kuritarvitamise tagajärjel. 

Eesti meeleavaldajad tahavad juhtida tähelepanu naiste õigustele kui inimõigustele. Naistelt nõutav ohverdus tunnistada emaüsast väljaspool mitte hakkama saava lapse hääbumist või valulist surma, on algatajate hinnangul riigipoolse toega võrreldes ebaproportsionaalsed. Samuti viidatakse võimalusele, et legaalse abordi võimaluse puudumine võib endaga tuua põrandaaluste abortide leviku.

Reedel Tartus toimuva meeleavalduse korraldajaid toetab linnavolikogu esimees Lemmit Kaplinski. «Peale II Maailmasõda loodi Euroopa varemeist uus, ühistel liberaalsetel väärtustel põhinev liit. Kõigi 27 liikmesriigi jaoks on inimõigused selle kokkuleppe alustala. Abort on naiste õigus. Naiste õigused on inimõigused. Rünnak nii fundamentaalse õiguse vastu on rünnak meie ühise liidu baasväärtuse vastu. Poola on fantastiline maa ja ma tahan jääda sõpradeks Poolaga ja poolakatega. Aga me ei saa, või ega tohi vaadata kõrvalt, kuidas üks meie parimaid liitlasi hülgab needsamad väärtused, mis on hoidnud Euroopat rahu ja arengu teel üle kolme inimpõlve.» kommenteeris Kaplinski. 

Meeleavalduse üks korraldajatest, Joanna Dagmara Dobosz, rõhutab, et tegemist ei ole vastuprotestiga, nagu seda võib serveerida Poola valitsus ja katoliku kirik, ning eelkõige on tegemist toetusmeeleavaldusega.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles