Kaitsevägi soetab õppegranaadid Lätiga ühishankes

Andres Einmann
Copy
Õppegranaat.
Õppegranaat. Foto: Caro / Korth / Scanpix

Eesti ja Läti kaitsevägi ostavad ühishankega Eesti ja Saksamaa tootjatelt 3,5 miljoni euro eest õppegranaate.

Ühishange on kaheosaline. Esimeses osas sõlmisid Eesti ja Läti kaitsevägi hanke Eesti Kaitsetööstuse Liidu liikme Bristol Trust OÜga biolagunevate õppegranaatide ostuks. Hanke teises osas ostetakse Bristol Trust OÜlt ja Rheinmetall Waffe Munition ARGES GmbH-lt korduvkasutatavad treeningkäsigranaadid.

Kaitseinvesteeringute keskuse relvastuse kategooriajuhi Ramil Lipu sõnul on korduvkasutatavate treeningkäsigranaatide eelis ökonoomsus, sest sama korpust kasutatakse korduvalt. See omakorda annab väljaõppes säästu, kuna lisasoetused on edaspidi ainult sütikute osas. «Korduvkasutatav treeningkäsigranaat sobib ideaalselt käsigranaadi harjutuste läbiviimiseks kontrollitud ja selleks ettenähtud keskkonnas,» ütles Lipp.

Biolagunevaid treeningkäsigranaate hakkab kaitsevägi kasutama pigem väliõppustel, kus looduskeskkonnas imitatsioonivahendite kasutamise tagajärjel on tänu biolaguneva omaduse väiksem looduse saaste.

Raamlepingu eesmärk on varustada mõlema riigi relvajõude vajaliku väljaõppevarustusega, kombineerida tellimuste koguseid ja vähendada hankekulusid. Raamleping kehtib seitse aastat.

Ühise väljaõppega treeningkäsigranaadi hanked järgivad teisi edukaid Balti riigikaitse ühishankeid, mida on läbi viidud alates 2018. aastast. 2020. aastal hankisid Eesti ja Läti ühiselt Carl-Gustav M4 granaadiheitjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles