Saksamaa metssead panevad eestlasi vähem vorsti sööma

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Eesti lihatööstusi mõjutab välismaise soodsa värske liha pakkumine omajagu. See tähendab, et vorsti ja viinerit süüakse vähem ning kohalike lihatööstuste müük on viimastel kuudel kehvem olnud. FOTO: Toomas Huik
Eesti lihatööstusi mõjutab välismaise soodsa värske liha pakkumine omajagu. See tähendab, et vorsti ja viinerit süüakse vähem ning kohalike lihatööstuste müük on viimastel kuudel kehvem olnud. FOTO: Toomas Huik Foto: Toomas Huik

Saksamaa metssigadeni jõudnud Aafrika seakatk alandab sealiha hinda üle maailma, ka meie poodides viimastel nädalatel näha olnud sooduspakkumised on just Saksamaa metsades toimuva tagajärg. Miks nii?

Kui septembris avastati Saksamaal Aafrika seakatku haigestunud metssiga, sulges see päevapealt sakslastele suurima ekspordituru. Nimelt on Saksamaa Euroopa suurimaid sealihatootjaid ja -eksportijaid ning Hiinas süüakse maailma suurimaid sealihakoguseid. Nüüd jäi kogu seni Saksamaalt Hiina läinud liha Euroopasse ja sellele on vaja uut turgu. Loomulikult tõi see kaasa kokkuostuhinna languse.

Eesti ühe suurima sealihatootja Atria tegevjuht Olle Horm seletas, et üle Euroopa määrab sealiha hinna Saksamaa sealihabörsi hind, ka Eestis makstakse seakasvatajale sama hinda mis Saksamaal.

„See on ajalooliselt välja­kujunenud tava, et Eestis ja kogu Euroopas ostetakse kokku Saksa hinnaga. Selle hinna alusel toimuvad tehingud nii Poolas kui ka Eestis,” sõnas Horm.

HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere tõdes, et sealihahindu ilmestab suur kõikuvus, mis on viimasel paaril aastal tingitud seakatku levikust Euroopas ja Aasias. „2019. aastal ja 2020. aasta alguses olid kokkuostuhinnad kõrged, nüüd on vastupidine seis,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles