Peeter Espak: Bideni edu oli üllatus (15)

Peeter Espak
Copy
Peeter Espak.
Peeter Espak. Foto: Margus Ansu / Postimees

Peame esitama küsimuse, miks ei kajastanud enamik lääne meediast kõige täpsemaid arvamusküsitluste tulemusi, kirjutab TÜ Orientalistikakeskuse vanemteadur ja MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut juhataja Peeter Espak.

Vaadates meie ajakirjanduses nagu ka avalikus arutelus toimunud mõttevahetusi USA presidendivalimiste üle, peab avaldama hämmingut, kuivõrd demokraatide poole kaldu olev materjal ja arvamused on kinnistunud ka Eesti inimeste mõtteis ja arusaamades. Nimelt sisendati meile päevast päeva täielikult kallutatud väärarusaama, et USA arvamusküsitlused näitavad kindlat edu Joe Bidenile.

Viimastel valimistel kõige täpsemad tulemused esitanud USA küsitlusfirmad, nagu Trafalgar Group ja Rasmussen Reports (kuid ka Insider Advantage), näitasid aga pigem edu Trumpile või ligikaudu võrdset seisu nii osariikide tasandil kui üldrahvalikus hääletuses. Kuigi näiteks Trafalgar Group ennustas oma küsitluste põhjal kõige täpsemalt 2016. aasta presidendivalimiste tulemust ning ka 2018. aasta Kongressi valimiste seisu võtmeosariikides, valdav osa (liberaalsest) meediast kas ignoreeris või lausa halvustas Trafalgar Groupi.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles