Balti ministrite kohtumisel domineeris koroonamure

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Ainsad maskita inimesed eilsel pressikonverentsil olid üksteisest soliidses kauguses istunud ministrid. 
Ainsad maskita inimesed eilsel pressikonverentsil olid üksteisest soliidses kauguses istunud ministrid. Foto: Tairo Lutter

Haruldasel kombel istusid kolm Balti välisministrit – Urmas Reinsalu keskel ning tema Läti kolleeg Edgars Rinkēvičs paremal ja Leedu kolleeg Linas Linkevičius vasakul käel – eile Tallinnas välisministeeriumi pressisaali poodiumil juba viis minutit enne pressikonverentsi algust ja ootasid viimaseid ajakirjanikke.

Koroonaeelses maailmas oli sellistel kohtumistel tavaliselt meedia see, kes ootas.

Ministrid ja üritust juhatanud välisministeeriumi pressiesindaja Sandra Kamilova olid ka ainsad maskita inimesed ruumis. Nemadki ajastule kohaselt üksteisest soliidses kauguses. Ülejäänud – ajakirjanikud ja ametnikud – istusid kui näomaski kasutamise etalonid, ei ühtki üle ääre piiluvat ninasõõrmepaari.

Ametlikult oli tegu Balti Nõukogu kohtumisega, mille koordinaatorriik Eesti tänavu on. Selle juba 1993. aastast tegutseva, aga ilmselt mitte ülemäära tuntud koostööformaadi egiidi alt ilmus eile ka pikk deklaratsioon, kus teemad varieerusid NATOst Balti kultuurifondini. Tegelik jutt tiirles aga koroonaviiruse ümber.

«Viirus on tõusuteel. Üle kogu Euroopa, aga ka Baltimaades,» nentis Reinsalu. «Tahaksin Eesti poolt selgelt öelda, et oleme õlg õla kõrval oma Balti vendade ja õdedega, ning kui on mingeid probleeme põhjustavaid vajadusi seoses tervise või muude küsimustega, oleme täies solidaarsuses, te võite alati meile loota.»

Rinkēvičs omakorda teatas, et Baltimaade töö pandeemiavastases võitluses on väga hea olnud. «Nagu Urmaski ütles, läksime Balti mullist Balti karantiini umbes viie kuuga,» märkis ta laia muigega ja lisas tõsisemalt: «Ning kahjuks näeme, et epidemioloogiline olukord halveneb taas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles