Jan Trei: kelle kohus on abivajajaid aidata?

Jan Trei
, Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor (Isamaa)
Copy
Jan Trei
Jan Trei Foto: Kristian Kruuser

Hoolekandesüsteem vajab lisaraha ja ümberkorraldusi, kirjutab Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei (Isamaa).

Getter Jaani laulab «Me kõik jääme vanaks». Statistikaameti andmetel oli 2019. aastal meeste oodatav eluiga sünnimomendil 74,4 ja naistel 82,8 aastat. Enamik inimesi tahab, et ta ise ja ta lähedased elaksid kaua rõõmsate ja tervetena, kuid tegelikkus on see, et tervena elavad mehed keskmiselt 54,1 ja naised 57,6 eluaastat, mis tähendab, et ligi kolmandiku aja oma elust vajatakse suuremal või vähemal määral kõrvalist abi.

Eesti seaduste järgi on esmane vastutus inimest ohustavate sotsiaalsete riskidega toimetulekul inimesel endal, arvestades seejuures ka põhiseadusest ja perekonnaseadusest tulenevat perekonna kohustust hoolitseda abivajavate liikmete eest. Kui inimesel enda ülalpidamiseks piisavalt raha ei ole, peavad teda üldjuhul abistama ülalpidamiskohustusega inimesed: eaka inimese puhul tema abikaasa (sh lahutatud abikaasa, kui inimese abivajadus tekkis enne abielu lahutamist), lapsed ja täisealised lapselapsed. Riik ja kohalik omavalitsus on kohustatud abivajajat aitama siis, kui inimene ise ei suuda tagada endale piisavalt elatusvahendeid ning tema perekonnal pole võimalik teda ülal pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles