Ratas arutas EL-i riikide ametikaaslastega koroonavastast võitlust (1)

BNS
Copy
Peaminister videokonverentsil.
Peaminister videokonverentsil. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Jüri Ratas osales neljapäeva õhtul Euroopa Ülemkogu videokohtumisel, et koordineerida ametikaaslastega ühiseid jõupingutusi koroonaviiruse vastu võitlemisel Euroopas.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen andis ülemkogule ülevaate Covid-19 vaktsiinidega seonduvast ning rõhutas selgitustöö olulisust. Euroopa Liidus on kehtestatud ranged ohutusnõuded, millele peavad vastama ka Covid-19 vaktsiinid, ja protsessid, mis tuleb läbida enne vaktsiini turule jõudmist.

Peaminister Jüri Ratas tunnustas Euroopa Komisjoni tööd selle nimel, et tagada liikmesriikidele võimalikult lai EL-i vaktsiinikandidaatide portfell.

«Kvaliteetsete ja ohutute vaktsiinide väljatöötamisega ja turule toomisega tegeletakse võimalikult kiiresti. Eesti teeb kõik, et olla valmis vaktsiini kasutusele võtma kohe, kui see valmib ja Euroopa ravimiametilt heakskiidu saab,» sõnas Ratas.

Eesti soovib esialgu tagada vaktsineerimise võimaluse vähemalt poolele Eesti elanikkonnast, võimaldades vaktsineerimist esmajärjekorras riskirühmadele. «Edaspidi peaks vaktsiin olema Eestis tasuta kättesaadav kõigile,» lausus peaminister.

Vaktsiinide soetamiseks on Euroopa Komisjon sõlminud praeguseks viie ravimitootjaga eellepingu ning peab läbirääkimisi veel kahega. Eesti on ühinenud ravimifirmade AstraZeneca, Johnson&Johnson ja Pfizer/BioNTech vaktsiinikandidaadi eellepinguga. Komisjoni eesmärk on, et eelostulepingutega oleksid kaetud erinevatel tehnoloogiatel arendatavad vaktsiinid ja mitmed vaktsiinitootjad.

Riigipead ja valitsusjuhid arutasid ka antigeeni testide kasutamise võimalusi

Ratase sõnul on testimismeetodite puhul väga tähtis, et need oleksid usaldusväärsed.

«Antigeeni kiirtestide toimivus on väga erinev, seega tuleks liikmesriikidel kokku leppida ühistes standardites ja kriteeriumites nende testide valikul ja kasutamisel. Eesti on alustanud antigeeni kiirtestide toimivuse kontrollimist ning oleme valmis oma tulemusi jagama ka teiste riikidega,» sõnas ta.

Veel pidasid liikmesriikide juhid tähtsaks infovahetuse jätkumist ka edaspidi, et vähendada võimalust uue laine tekkeks.

«Selleks, et olukorra leevenemise järel saaksid eurooplased edaspidi turvaliselt reisida, tuleks uurida ka võimalusi testitulemuste vastastikuseks tunnustamiseks,» sõnas Ratas ning lisas, et kui reisimine nõuab negatiivset testitulemust, on vaja välja töötada rahvusvaheline ja turvaline digitaalne lahendus, mille abil saaks vahetada andmeid reisijate testimise kohta.

Samuti pidas peaminister vajalikuks arutada seda, kuidas testitulemusi saaks digitaalselt kontrollida, ning väljendas Eesti valmisolekut koostööks digilahenduste kasutuselevõtul.

EL-i nõukogu eesistuja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel andis ametikaaslastele ülevaate ka EL-i järgmise pikaajalise eelarve ja taaskäivitamise kava kõneluste hetkeseisust. Samuti said liikmesriigid ülevaate Ühendkuningriigiga peetavatest läbirääkimistest tulevikusuhete üle.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles