Vladimir Juškin: pasjanss kahe kaardipakiga

Vladimir Juškin
, Balti Venemaa-uuringute Keskuse direktor
Copy
Vladimir Juškin.
Vladimir Juškin. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Võime eeldada, et Putin asus suhteid USAga arutama juba alates presidendivalimiste algusest, kirjutab Balti Venemaa Uurimise Keskuse direktor Vladimir Juškin.

Venemaa välisluureteenistuse (SVR) direktor Sergei Narõškin andis 4. novembril intervjuu infoagentuuri Rossija Segodnja peadirektorile Dmitri Kisseljovile. Meie jaoks on oluline asjaolu, et omaenda sõnul informeerib Narõškin Putinit iga päev, ilma puhkepäevade ja pühadeta. Kirjalikele ettekannetele teeb Putin märkmeid, millega SVR jätkab töötamist. Isiklikud kohtumised toimuvad ilma füüsilise kontaktita. Narõškin rõhutas, et «pakub suurt rahuldust töötada juhiga, kes tunneb selle töö peensusi ja eripärasid».

Võime peaaegu eksimatult eeldada, et vestluskaaslased hakkasid Venemaa ja Ameerika suhete probleemi tête-à-tête arutama juba alates USA presidendivalimiste algusest. Tundub, et nad ladusid kahe kaardipakiga pasjanssi. Näiteks «Ämbliku pasjanssi», milles peate koguma sama masti kaartide järjestusi, alustades ässast ja lõpetades kuningaga. Selle keerulise kaardipasjansi ladumise taktika eeldab matemaatilist mõtteviisi, geopoliitiline pasjanss jällegi legaalsete ja mittelegaalsete luurevõrkude olemasolu, usaldusväärseid kontakte ja mõjuagente. Narõškini kaardipakis on see igat masti tööriistade komplekt täies mahus saadaval.

Segagem kaardid. Venemaa presidendi ametlikul veebisaidil ilmus 25. aprillil Vladimir Putini ja Donald Trumpi ühisavalduse tekst Elbel kohtumise 75. aastapäeva puhul: ««Elbe vaim» on näide sellest, kuidas meie riigid saavad vastuolud kõrvale lükata, ehitada üles usaldust ja teha koostööd ühise eesmärgi nimel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles